Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-24 15:52:00

500 fokon elemeikre bomlanak az autógumik

Füstölgő abroncshegyek

A gumiabroncsok gyártásához jelentős mennyiségű energia és nyersanyag szükséges. Rendkívül nagy környezetvédelmi probléma, hogy mi történjen velük, ha már tönkre mennek.

Az autógumik tömeges újrahasznosítására egyre nagyobb a környezetvédelmi és az ipari igény, ám ez a folyamat rendkívüli nehézségekbe ütközik. A gumiabroncsokat úgy tervezik, hogy ellenálljanak minden kedvezőtlen külső hatásnak, átalakításuk kezelhetőbb anyagokká ezért nagyon bonyolult feladat. María Felisa Laresgoiti kémikus úgy döntött, hogy  az abroncsok viselkedését a pirolízis folyamatában tanulmányozza.

A pirolízis oxigén nélküli hevítést jelent. A kémikus kísérletében 3,5 literes kémiai reaktort használt (ez függőleges csövekből áll, amikben olyan részecskék találhatók, melyek felgyorsítják a reakciót), és nitrogénelárasztással hozta létre az oxigén hiányát, ami a pirolízishez elengedhetetlen. Számos elvégzett kísérlet nyomán arra a következtetésre jutott, hogy 30 percig tartó 500 fokra hevítés nyomán a gumikat alkotó szerves anyagok lebomlása teljessé válik.

A bomlástermékek 40 százalékban különböző folyadékok és 16 százalékban gázok voltak, amelyek fűtőanyagként vagy alapanyagként használhatóak. A fennmaradó 44 százalékban szilárd szervetlen anyag volt, ami az abroncsgyártás kiindulópontjához képest gyakorlatilag változatlanul került ki a folyamatból. E töltőanyagok újra felhasználhatók fémek, égéstermékek alapanyagként .

 A pirolízisből származó folyadékok szénhidrogének komplex keverékei, amikk el tudják látni ugyanazokat a funkciókat, mint egyes kőolajszármazékok, s így fosszilis tüzelőanyagok kiváltására használhatóak. Bizonyos esetekben például helyettesíthetik a fűtőolajat, bár a rendkívül nagy hőteljesítmény, valamint a magas nitrogén- és kéntartalom megakadályozhatják az általános kereskedelmi használatot. Ezek a folyadékok használhatók a kereskedelmi benzin és gázolaj részeként, valamint központi fűtés céljából. Ám ha nem felelnek meg közvetlenül a jogi, technikai előírásoknak, további feldolgozással vagy más forrásokból származó nyersanyagokkal való keveréssel a problémák megoldhatók.

A pirolízis során nyert folyadék ezen túl gazdag forrása a különböző értékes kémiai vegyületeknek, mint a sztirol (műanyagok szintézisére használják) vagy limonén (biológiailag lebomló oldószer alapanyaga). A gumiabroncsok pirolízise során felszabadult gázok túlnyomórészt nagy hőteljesítményű szénhidrogének. Ennek egy része elegendő energiaforrás a pirolízis folyamatához, a többlet pedig fűtőgázként felhasználható.

A gumiabroncsok pirolízise után fennmaradó 44 százalék szilárd anyag praktikusan és legegyszerűbben új abroncsok gyártására használható fel, de felmerülnek más lehetőségek is, így például hozzájárulhat a tintagyártáshoz is.

- nikol -
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.