Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-07 14:30:00

A hazai lombikbébi-program fejlődése elakadt?

Fenyegetően terjed a meddőség

Évente több száz gyermek születik olyan spermadonortól, akinek kiléte örökre titok marad. A meddő pároknak egyre kevesebb támogatás az esély: mind kisebb támogatás jut a lombikbébi-programra.

Tizennegyedik alkalommal rendezett idén találkozót a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület, Gurabi Attila, a rendezvény házigazdája a portálunknak elmondta: az elmúlt években tovább nőtt a gyermektelenek aránya, a hazai lombikbébi-program fejlődése mégis elakadt, sőt, immár visszafejlődésről kell beszélni.


Százötvenezer meddő házaspár


– Nem titkolt szándékunk, hogy bebizonyítsuk: a lombikbébi-programban született csöppségek „nagyon jó helyre” jöttek a világra, és a programot minden gazdasági nehézség ellenére érdemes tovább támogatnia a kormányzatnak – hangsúlyozta a mindennapi.hu-nak, az egyesület elnöke.

Elmondta azt is, hogy Magyarországon a fogamzó képes korban lévő lakosság 13 százaléka meddő, vagyis 140-150 ezer házaspárnak nem lehet gyereke. Míg régebben jóval nagyobb volt a meddő nők aránya, mára kiegyenlítődés figyelhető meg a férfiak és a nők között. Évente nagyjából hétezer, Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott lombikbébi-kezelést indítanak. Ezekből mintegy 1100-at a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumában végeznek.


A kétségbeesetteknek mélyen zsebbe kell nyúlniuk

A lombikbébi-programban való részvétel drága, hiába áldoz sok pénzt az állam erre a célra, még így is legalább 100-300 ezer forintnak kell lenni a zsebben ahhoz, hogy a párok elkezdhessék a kezeléseket. Az OEP ugyanis csak az első öt beültetés árát fedezi, a hormoninjekciókért és a különböző gyógyszerekért olykor több tízezer forintot kell fizetni.

– A meddőségi centrumokkal együttműködő spermabankok magyarországi társadalmi megítélése ma még kétértelmű – mondták el portálunknak nyilatkozva a Krio Intézetben. Az előítéleteket megcáfolva a valóságban rendkívül szigorú orvosi szűrést követően válhat valaki spermadonorrá. A donáció teljesen anonim, Magyarországon nincs mód a féltestvérek felkutatására sem a donor-kód alapján. Ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy a spermadonáció ismertsége fokozatosan nő. Adományozott sperma segítségével évente csaknem 200-250 gyermek születik Magyarországon. Az intézetben évente több száz donortól vesznek mintát, és ezek mindegyike legfeljebb 4 alkalommal kerül felhasználásra.


Nincsenek statisztikák

A hozzájuk fordulókról semmilyen statisztikát nem készítenek, így nem tudni, hogy vajon a spermabank szolgáltatásait jellemzően milyen társadalmi réteg veszi igénybe. A donorokról sem gyűjtenek általános jellemzésre módot adó adatokat. A programra vállalkozók kizárólag a donor fenotípusa, vagyis külső megjelenése alapján lehet választani. 

Bébik a lombikból
A világ első lombikbébije, Louise Joy Brown 1978. július 25-én született az angliai Oldhamben. Az első magyar lombikbébit 1989-ben a Pécsi Klinikán hozták világra. Azóta a világon született lombikbabák száma meghaladja a hárommilliót, Magyarországon pedig a harmincezret. A mesterséges megtermékenyítések számát illetően a dánok vezetnek, egymillió lakosra 1826 ilyen beavatkozás jut, Magyarországon pedig 700, az Egyesült Államokban viszont csupán 250.
 
Szigeti Ildikó
 
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.