Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-23 21:15:00

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik a tápszereket

Féltette a csecsemőket saját termékeitől a gyártó

Példátlan módon nem a hatóság, hanem maga a gyártó hívta vissza a termékeit. Az előírtnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmazó tápszerek visszagyűjtése kapcsán kérdeztük a Tisztiorvosi Szolgálatot.

– Jelenleg mit lehet tudni a Milupa tápszerek visszavonásáról és miért volt erre szükség?

– Visszahívta két termékét az egyik nagy tápszerforgalmazó, mert azoknak túl magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Elfogyasztása esetén szorulás, ritkább esetben hányás és hasmenés fordulhat elő. Ráadásul a megszokottól eltérő szín, íz és illat miatt a gyerekek el is utasíthatják a terméket. A gyártó saját hatáskörben intézkedett a termékek visszahívásáról. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a magyarországi forgalmazó cégnél ellenőrzést végzett, és megkezdte a kifogásolt termékek visszagyűjtésének ellenőrzését.

– Úgy tudni, szokatlan módon maga a gyártó kezdeményezte a vizsgálatot két vásárlói panasz kapcsán.

– A gyártó az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről szóló rendeletnek megfelelően kezdeményezte az általa forgalmazott termék kivonását a piacról, visszahívta a már kiszállított tételeket, erről tájékoztatta az illetékes hatóságot, és tájékoztatta a fogyasztókat a kivonás okáról. Az egyes Milupa tápszertételek visszahívásáról szóló felhívás közzététele előtt a Milupa tápszereket is forgalmazó Numil Kft.-hez két fogyasztói panaszbejelentés érkezett. Az ÁNTSZ-hez vagy az OÉTI-hez fogyasztó nem jelentett be panaszt. A gyártó elvégezte az egyik vásárlói panasz miatt visszaküldött tápszerminta vizsgálatát, a hiba okának feltárására felülvizsgálta a gyártási folyamatot.

– Az egyszer kiadott forgalomba hozatali engedély után a gyártó és a forgalmazó számíthat utóellenőrzésre?

– A gyógyszertári, illetve élelmiszer-kereskedelmi forgalomban található, az OÉTI-nél bejelentett, és nyilvántartásba vett készítményeket szúrópróbaszerűen vizsgálja a piacfelügyeleti hatóság.

– A csecsemőknek, illetve a kisgyermekeknek szánt élelmiszereket gyakrabban, alaposabban vizsgálják?

– A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek a hatáskörükbe tartozó, veszélyeztetett fogyasztói csoportok számára készített élelmiszereket kockázatbecslés alapján vizsgálják.

– Más tápszerekkel is lehet hasonló probléma?

– Ilyen jellegű probléma korábban még nem jutott tudomásunkra sem ezeknél, sem egyéb tápszereknél.

– Mely konkrét termékekre vonatkozik a visszahívás és mit kell tenniük a vásárlóknak?

– Az intézkedés két terméket érint: a Milupa Komfort 1 (lejárati ideje: 2012.03.16. és 2012.04.21. között, forgalmazás helye: gyógyszertárak) és a Milupa Milumil HA 1 (lejárati ideje: 2011.12.29. és 2012.02.24. között, forgalmazás helye: gyógyszertárak, Rossmann üzletek, Auchan Magyarország Kft. üzletei). A gyártó a megvásárolt termékeket visszaveszi, és árukat megtéríti. Ennek részleteivel, illetve egyéb termékinformációval kapcsolatban a termékek csomagolásán is megtalálható (+36)80331233-as zöld számon lehet érdeklődni.

A mesterséges táplálás során a csecsemő nem emberi, hanem állati vagy növényi eredetű táplálékot kap. A mesterségesen táplált csecsemők halandósága és a betegségekre való fogékonysága meghaladja a természetesen tápláltakét. Ez nem véletlen, mert ez az etetési mód a csecsemőkor első harmadát tekintve mindenképpen természetellenes. A fő alapanyag a tehéntej (ritkábban szójatej, kecsketej), azaz egy testidegen fehérje, amelynek lebontására a csecsemő élete első hónapjaiban még nem kész. Az allergiás családok csecsemői számára ez a táplálási forma kifejezetten veszélyes. Anyatej hiányában, - az érett újszülötteknél 4-6 hétig, a kis súlyúaknál 3 hónapig - lefejt női tejes táplálást célszerű alkalmazni, a női tej és a tehéntej összetételében meglévő különbségek miatt.

Jelenleg csaknem kétszáz féle tápszer van itthon forgalomban, ezek a legszigorúbban ellenőrzött termékek közé tartoznak. Az Európai Unió szabványa 53 alkotórész tekintetében határozza meg a kötelezően meglévő minimális mennyiséget, míg 29 alkotórész tekintetében megadja a maximális koncentrációt is. Kritikus alkotórész a vas, miután a tehéntejalapú tápszerből csak 4-8 százalék szívódik fel, így a vastartalmat az anyatejének többszörösére kell emelni. Az anyatejből a felszívódás 50 százalékos.

 
Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.