Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-03 15:22:00

Győzött a papírforma a Fidesz-kongresszuson

Felelősségre vonás vár Bajnaira, Veresre, Draskovicsra?

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXIV. kongresszusán, vasárnap, csakúgy, mint a párt négy alelnökét: Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt.

Orbán Viktor a leadott 1.472 szavazatból 1.468 voksot kapott. A régi-új alelnökök közül - a leadott 1.478 szavazatból - Varga Mihály 1.462, Kósa Lajos 1.458, Pelczné Gáll Ildikó 1.384, Pokorni Zoltán pedig 1.318 voksot kapott.

Vasárnap délelőtt kezdődött a Fidesz XXIV. kongresszusa Budapesten, a Millenáris Parkban. A kongresszus tagjai és a meghívottak tíz órára teljesen megtöltötték a Csodák Palotáját, amely otthont ad a rendezvénynek. A résztvevők felállva, tapssal fogadták a helyszínre tíz óra után néhány perccel megérkező Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnököt, aki a küldöttek között foglalt helyet.

A kongresszus vendégei között van, mások mellett, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Széles Gábor vállalkozó, Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat tagja, Kun Miklós történész, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselői.


Kövér: vége az átmeneti 21 évnek

Embert próbáló két év telt a Fidesz legutóbbi kongresszusa óta - mondta Kövér László, a nagyobbik kormánypárt választmányi elnöke vasárnap Budapesten. A politikus a Fidesz XXIV. kongresszusán kifejtette: ez az időszak 2009-ben "idegtépő" várakozással kezdődött, tehetetlenül nézték a szocialista kabinet "tobzódását", a neheze azonban csak akkor következett, amikor a Fidesz-KDNP kormányozni kezdett. Kormányon az első hónapok azzal teltek, hogy fenntartsák az ország működőképességét, hogy ne omoljon össze a költségvetés, biztosítható legyen a tömegközlekedés, a pedagógusok és a rendőrök megkapják a fizetésüket, a nyugdíjasok az ellátásukat.

Szavai szerint az elmúlt fél évet zsúfolt törvényalkotási munka jellemezte, az új alaptörvény elfogadásával pedig véget ért a rendszerváltás 21 évig tartó átmeneti időszaka.

Kövér László az ellenzéki pártokról szólva kifejtette: a szocialisták, akik az elmúlt nyolc évben óriási csődtömeget halmoztak fel, nem kértek bocsánatot "azokért a bűnökért, amelyeket elkövettek", amiért becsapták a választókat, 2004. december 5-én "megtagadták és egymás ellen fordították nemzettársaikat", 2006 októberében "rendőrnek álcázott brigantikat" engedtek az emberekre, és nem rekesztették ki maguk közül azokat, akik ezért felelősek.

Az LMP-ről szólva a választmányi elnök úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a párt, ha nem is erős alternatívaként, de megfontolt véleményalkotásra képes, tiszteletre méltó ellenzéki erőként tud működni a következő években. Ma azonban az LMP még nem tudja eldönteni, hogy a Fidesz vagy az MSZP riválisa akar-e lenni - fogalmazott. "A Jobbiknak is azt kívánom, hogy találja meg az identitását, amely végre tisztává teszi, hogy ők a mindenkori kormány ellenzéke, vagy az egész alkotmányos, demokratikus berendezkedésé" - mondta Kövér László, megjegyezve, reméli, az előbbiről van szó.
 

Kósa a holdudvarról

A Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos szerint, ha a kormányoldal nem tartja a kapcsolatot az emberekkel, nem "működteti" holdudvarát, veszélyben lehet a következő választási siker; emellett arra van szükség, hogy a Fidesz megőrizze a hitelességét.

Mint kifejtette: a Fidesz 2002-ben egy sikeres négyéves kormányzást követően veszítette el a választást, mégpedig nagymértékben azért, mert nem fordított elég figyelmet arra, hogy figyeljen az emberekre, tartsa velük a kapcsolatot. Ha a Fidesz nem "működteti" holdudvarát, akkor akármilyen eredményei is vannak a kormánypártnak, akármilyen romokban is van az ellenzék, veszélyben lehet a választási siker - hangsúlyozta Kósa Lajos.


Lázár: mások négyévnyi munkáját végezték el

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat, de a nagy ügyek, a döntések és a felelősség nagy része még hátra van.

Lázár János nagyrabecsülését fejezte ki a frakciónak, mint mondta, az elmúlt egy évben derekasan helytálltak. "Politikai öttusát hajtottak végre", végezték szakpolitikai háttérmunkájukat, alkották a törvényeket, kiálltak meggyőződésük, hitük mellett. Hatalmasat küzdöttek, tanúbizonyságot tettek arról a bátorságról, ami az ország megváltoztatásához elengedhetetlenül szükséges - fogalmazott.

Szavai szerint emberfeletti munkát, mások négyévnyi kormányzati munkáját végezték el képviselőik, akik a mennyiség mellett a minőség vonatkozásában is megállták a helyüket. A frakcióvezető az elkövetkező időszak feladatairól szólva arra bíztatta a kormányt: nincs lassítás, nincs megállás, tartani és gyorsítani kell az első év határozott tempóját az oktatás, az egészségügy és az önkormányzati rendszer átalakítása területén.

Ellenfeleink politikai programja nem több, mint "vastag bőr és rövid emlékezet", ezen a két pilléren nyugszik a nagy politikai túlélők stratégiája - mondta Lázár János.


Varga: elmúlt a veszély

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A Fidesz alelnöke azt mondta: Magyarország mára elkerült a veszélyzónából, a szakadék széléről, a teendőknek azonban nincs vége, a felemelkedéshez minél több embernek munkalehetőséget kell biztosítani.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormányoldal a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt: állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket. A Fidesz-kabinet világossá tette, hogy nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat "IMF-hátszéllel" folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki - fűzte hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is mondta: az előző kormányok tagjainak, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak, Draskovics Tibornak "felelnie kell azért, amiért az ország következő tíz évét elzálogosították".
 

(forrás: hirado.hu)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.