Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-25 14:45:00

Mindenki megszenvedi versenyképességünk összeomlását

Ezért nem mozdul a hazai ingatlanpiac

Bár a térség mutatóiból nem lenne törvényszerű, 2013-ig nem számíthatunk a magyar ingatlanpiac fellendülésére – áll a GKI legfrissebb elemzésében. A hazai befektetések megítélése: kockázatos.

A magyarországi ingatlanszektor a világgazdasági válság első hullámának hatására csaknem teljesen összeomlott 2009-ben. 2010-ben 17, 2011-ben további 18 százalékkal csökkent az ingatlanügyletek ágazat beruházásainak volumene. Az ingatlanfejlesztés a válság előtti aranykor után hirtelen egy más világban találta magát, ahol a befektetők kockázatkerülők és a finanszírozó bankok feltűnően óvatosak – áll a GKI legfrissebb összefoglalásában.


Kockázatosak vagyunk

A nemzetközi befektetői környezet lassan javuló, szerte Európában élénkülnek az ingatlanbefektetések, állítja a kutatóintézet. A kelet-közép-európai térség két sztár-országa: Cseh- és Lengyelország. Magyarországra eddig kevés fény jutott, elsősorban a gazdasági növekedés mérsékeltsége, másrészt a jelentősen megnövekedett országkockázat miatt. Mindemellett az is igaz, hogy a Magyarországon elég kevés a forgalomképes első osztályú üzleti ingatlan, így a hazai piac kevésbé likvid.

Fontos hazai fejlemény, hogy a törvényhozás elfogadta a szabályozott ingatlanfejlesztési társaságokról szóló törvényt, ami – kedvező esetben – lendületet adhat a hazai fejlesztési tevékenységnek. Ez a nemzetközi ingatlanpiacon Real Estate Investment Trust-ként ismert speciális ingatlanalap intézményének meghonosítását jelenti. A törvény hibája, hogy 10 milliárd forintot ír elő induló tőkeként, így csak a legnagyobb, legtőkeerősebb cégek élhetnek e lehetőséggel.


2013-tól növekedés?


A magyar gazdaság ismételt recesszióba fordulása éppen napjaink fejleménye, s 2012-től sem várhatunk bővülést, sőt. Hazánkban a gazdasági növekedés beindulása 2013-tól várható. S e mögött a prognózis mögött is meghúzódnak még negatív, lefelé mutató kockázatok. Hazai sikertényező lehet ugyanakkor az EU-ból lehívható beruházási forrásoknak a korábbinál jobb hatékonyságú hasznosítása. A magyarországi üzleti ingatlanpiac 2011 hátralévő részében s 2012-ben még aligha talál magára, s egy 2013-as élénkülés is felettébb bizonytalan és kockázatokkal terhelt. Több szegmens is a túlfejlesztettség jeleit mutatja, a felesleges kapacitásokat pedig koloncként húzza magával a piac. Eközben a keresleti oldal általában csak lassan és visszaesésekkel élénkül. A finanszírozási környezet egyelőre szigorodóban van, a kormány végtörlesztéses „hadművelete” sok forrást szív el a fejlesztések elől.

A hazai telekpiacon a fejlesztői kereslet jelentős visszaesése miatt számottevő áresés következett be. Az építési telkek piacán, 2011 közepén is nagy a túlkínálat, az egyetlen „menő” szegmens a családi házak építésére alkalmas, jó adottságokkal rendelkező, 500-1000 négyzetméter közötti telkeké. 2011-ben az árak tovább estek, s ez a folyamat talán 2012-ben megáll. Némi növekedés 2013-ban képzelhető el. A piac élénkülése mindazonáltal lassú és differenciált folyamat lesz.


Fejlesztések: a kereslet visszaesik


A magyarországi logisztikai ingatlanpiac a kétezres években ciklikusan, de dinamikusan fejlődött. A hazai raktárpiac erősen koncentrált volt és az is maradt. Kezdetben az elő-bérleten alapuló, majd a spekulatív beruházások vezették a piacot. A válság alaposan lehűtötte a fejlesztési tevékenységet, ami a főváros környékén gyakorlatilag leállt. A kereslet visszaesése miatt az üresedési ráta megugrott. Az élénkülést nehezíti, hogy a valódi és potenciális bérlők egyre költségtakarékosabb megoldásokat szeretnének alkalmazni. Tartós ipari növekedés esetén előbb-utóbb szükség lesz a kapacitások bővítésére. A bérleti díjak nagyot estek a válság hatására, de az élénkülés ezeket is hizlalni fogja, de csak lassan, „ráérősen”.

 

gki/mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.