Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-03 14:30:00

Januártól megszűnt az adójóváírás intézménye

Ezekért kell többet fizetnünk idén

Általánosságban elmondható, hogy január elsejétől szinte mindenért jóval többet fizethetünk, miközben az alacsony jövedelmű családok például az adójóváírás megszüntetése miatt kevesebbet vihetnek haza.

Ahogyan a korábbi években megszokhattunk, január elsejétől jó néhány szolgáltatás díja emelkedik, aminek csak részben oka, hogy január elsejétől 25-ről 27 százalékra nőtt a forgalmi adó felső kulcsa.

Az Áfa-kulcs-változástól függetlenül is emelik az áraikat a gyártók és a szolgáltatók. Drágulnak például a rezsiköltségek és a közlekedési díjak. A távhőszolgáltatás 4,2 százalékkal drágul januártól. Az áramszolgáltatók különböző mértékben változtatták tarifáikat, ha figyelembe vesszük az Áfa-kulcs emelését is, akkor átlagosan 2,7 százalékos drágulásról beszélhetünk. A földgázért átlagosan 2,6 százalékkal fizetünk többet, de az Áfa-kulcs-változásnak köszönhetően 4,2 százalékos emelkedéssel kalkulálhatunk.


Többe kerül a közlekedés

A tömegközlekedésért átlagosan 1,6 százalékkal fizethetünk többet januártól. Megszűnt a négynapos autópálya-matrica, de ezenfelül is megemelték a pályahasználati díjat. A személyautósok legkevesebb 10 napra érvényes matricát vásárolhatnak idéntől, amelynek díja mostantól 2 950 forintba kerül. A motorosok ugyanennyi időre 1 470 forintért használhatják az autópályát.

Az autók éves díja 42 980 forintra változott, míg a teherautósok D2-D4 kategóriában 3 375 forintos hetijegyet vásárolhatnak, azonban a legnagyobb teherkocsik 234 950 forintot kénytelenek fizetni egy évre. Ezenkívül bevezették a baleseti adót, amely egy személygépjármű esetében körülbelül 6 000 forinttal emeli meg a fenntartási költségeket évente. Az autósok számára az egyetlen pozitív hír, hogy jelentős mértékben csökkent a regisztrációs adó. Bizonyos esetekben a felére vagy akár a hatodára mérséklődik az adó mértéke.

Emelkedtek a postai díjak is, így elsejétől 5-16,6 százalékkal fizetünk többet postai szolgáltatásokért. Egy szabványos levél feladásáért az eddig 90 forint helyett 105 forintot kérnek el, míg az elsőbbségi küldemények díja 115 forinttól 130 forintra emelkedett, az egyéb levelek feladása 120 forintról 140 forintra változott. Levelező- és képeslapot azonban ugyanannyiért adhatunk fel, mint 2011-ben.


Megemelték a minimálbért

Januártól megszűnt az adójóváírás intézménye, amit leginkább az alacsony jövedelmű családok éreznek meg. Cserébe a minimálbér 93 ezer forintra nőtt, illetve a kormány elvárja a munkaadóktól, hogy a bruttó 300 000 forint alatt keresők nettó bérének értékét megőrizzék. Azok a vállalkozások, akik utóbbit nem teszik meg, bírságra ugyan nem számíthatnak, viszont két évig nem indulhatnak közbeszerzésen, és nem kaphatnak állami támogatást. Rosszul járnak, akiknek a bruttó bére eléri a 202 000 forintot, mivel esetükben az összeghatár feletti jövedelem félszuperbruttóval felszorzott része után kell megfizetni a 16 százalékos szja-t.

Módosult az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, így elsejétől 30-ról 37 százalékra emelkedett. Változott a korhatár előtti nyugdíjazás szabályozása is. Mostantól korhatár előtti ellátás címen juthatnak pénzükhöz az érintettek, ám ebből személyi jövedelemadót vonnak le. A 27 százalékos tb-járulékot pedig szociális hozzájárulási adóvá nevezték át.


Chips- és pornóadó

Az eredeti elgondoláshoz képest jelentősen változott a chipsadó. Kiszélesítették azoknak a koffein- és taurintartalmú termékeknek a körét, amelyek az adó hatálya alá tartoznak. Adókötelessé váltak az extrudálással készült sós élelmiszerek és a magas cukortartalmú gyümölcsízek is. Kivételt képeznek a magas gyümölcstartalmú extradzsemek és különleges minőségű lekvárok, valamint a cukrozott kakaóporok. Januártól bevezették az egységes dátumjelölést az élelmiszereken. Ezentúl minden élelmiszeren a nap/hónap/év sorrendet kell feltüntetni.

Elsejétől bevezették a 25 százalékos pornóadót a pornográf termékekre, míg a 3 százalékos, árbevétel alapú adót az ilyen típusú filmvetítésre és terjesztésre vetették ki. Februártól lép életbe az új szabálysértési törvény, amely alapján bíró előtti meghallgatás nélkül akár 75 napra is elzárható, aki szabálysértést követ el, például nem jelenti át a lakcímét vagy tilosban parkol. Előírták a hadköteles korú férfiak nyilvántartását, amihez alkalmassági vizsgálaton való részvételt határoz meg az új jogszabály.

 

A. S. 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.