Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-06 13:24:00

Évente harminc gyermek esik áldozatául a nemtörődömségnek

Elkeserítő adatok: gyermekbántalmazás Magyarországon

Évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, illetve elhanyagolás következtében Magyarországon - mondta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa szerdán Budapesten.

Kovács Zsuzsanna az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) A gyermekbántalmazás megelőzhető! címmel tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: 2010-ben fizikailag 2391, míg érzelmileg 4571 gyermeket bántalmaztak, szexuális bántalmazástól 240 gyermek szenvedett Magyarországon.


A gyermekek tíz százaléka van veszélyben

Tájékoztatása szerint fizikai elhanyagolás miatt több mint 13 ezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint 10 ezer gyermeket gondoztak. A gyermekjóléti szolgálatok nyilvántartásai szerint a gyermekek tíz százaléka veszélyeztetett - hangsúlyozta az ÁNTSZ országos intézetének munkatársa.


Ők nem tudják megvédeni magukat. Nekünk kell segíteni

Kovács Zsuzsanna kifejtette: a fizikai bántalmazás az ország középső és keleti részein gyakoribb, az érzelmi bántalmazás viszont az egész országban jellemző. A szexuális bántalmazás az ország középső, „fejlettebb” területein fordul elő magasabb arányban. Kiemelte, hogy a gyermekbántalmazás minden társadalmi rétegben jelen van, csak mindenhol más módon jelenik meg. A szakember úgy fogalmazott: a nemzetközi kötelezettségek - amilyeneket az ENSZ gyermekjogi egyezménye is rögzít - már „mindenkinek a könyökén jönnek ki”, mégsem valósítják meg ezeket. Magyarországon is több törvény szabályozza ezt a problémát, ezek betartatása viszont akadozik – tette hozzá.


www.gyermekbantalmazás.hu: segíthet

Kovács Zsuzsanna bejelentette: szerdán elindították a gyermekbantalmazas.hu honlapot, amely gyermekeknek, kamaszoknak, szülőknek, szakembereknek nyújt segítséget.
Ez az első magyar nyelvű oldal ebben a témában. Toma Andrea, a program koordinátora hangsúlyozta: a honlap arra nem ad lehetőséget, hogy egyes esetekkel foglalkozzanak, de megtalálhatóak azon olyan szervezetek, szakemberek elérhetőségei, akik segíteni tudnak. Hozzátette, hogy az oldalon a szakemberek számára számos anyagot, módszertani ajánlásokat gyűjtöttek össze, továbbá egy szakmai blogban van lehetőség konzultálásra. A gyerekek a nekik szóló részben számos játékot találnak, emellett a jogaikról is olvashatnak. A szülőknek pedig a pozitív gyermeknevelésben, indulatuk kezelésében segít az oldal.

Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja arról beszélt: fontosnak tartaná, hogy a honlap megismertetése szisztematikusan történjen, az erről szóló tájékoztatókat juttassák el a gyermekorvosokhoz, az iskolákba. A szociológus reméli, hogy a honlap a jogalkotók számára is megvilágítja azt a problémát: jelenleg Magyarországon alig van olyan szervezet, ahová a gyermekek bármilyen jellegű bántalmazása esetén fordulni lehetne. Mint mondta, ez különösen vidéken jelent gondot. Hozzátette: vannak olyan helyek, ahová azért nem tudnak elmenni az iskolákba megelőző programokat tartani, mert ha ennek során sikerül kiszűrni a bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekeket, a környéken nincs szakember, akihez elküldhetnék őket.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.