Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-04 17:00:00

A bíró hangsúlyozta, hogy minden elismerése a szociális munkásoké

Elítélték a hajléktalanokat védő Pumuklit (videó)

Hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt ítélte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken azt a szociális munkást, aki egy márciusi, utcai performansz részeként kukázásra buzdított.

A józsefvárosi önkormányzat guberálást tiltó rendelete elleni demonstárción a rendőrök több résztvevőt szabálysértés elkövetése miatt előállítottak, a kukázásra felhívó fiatalember ellen pedig vádat emelt az ügyészség. Ennek alapján néhány órás tárgyalást követően a PKKB első fokon, nem jogerősen kimondta a vádlott bűnösségét és három év próbára bocsátotta.

A bíró szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy minden elismerése a szociális munkásoké, a vádlottat nyilvánvalóan nem rossz szándék, hanem a hajléktalanok melletti kiállás vezette, a rossznak tartott jogszabályokat pedig bárki nyilvánosan is bírálhatja, ám amíg ezek érvényben vannak, azokat mindenkinek be kell tartania.

Ferencz Norbert „Pumukli” szociális munkás az ítélethirdetést követően portálunknak úgy nyilatkozott: szakmai szempontból helyesen cselekedett, ezért fellebbezni fog enyhítésért, és felmentésért. Mint mondta, továbbra sem ismeri el, hogy bűncselekményt követett volna el. Ez a minimális ellenállás, amit egy szociális munkás kifejthet, de amennyiben ez bűn a szociális munka kérdőjeleződik meg, hiszen olyasvalami ellen tiltakoztak, ami Etikai Kódexükkel teljes mértékben ellentétes – tette hozzá. 

Az Etikai Kódex 10. pontja kimondja, hogy a szociális munkás felelőssége, az Etikai Kódexet aláíró és csatlakozó szakmai szervezetek joga és kötelessége, hogy felhívják a döntéshozók, valamint a közvélemény figyelmét mindarra, amiben a nélkülözés és a szenvedés kialakulásáért a döntéshozók, a társadalom vagy egyes intézmények felelősek, illetve amivel akadályozzák ezek enyhítését. 
 
A mindennapi.hu felvétele a márciusi performanszon készült

 A hajléktalanokat sújtó józsefvárosi rendelet miatt Szabó Máté ombudsman is megszólalt. Állásfoglalásában kifejtette: „A jogállam egyik fő ismérve ugyanis, hogy a jogalkotónak igazolnia kell, hogy a szabálysértési szankciónak van valódi alkotmányos célja, hiszen a szankciók alkalmazása (pl. pénzbüntetés, elzárás kiszabása) már alkotmányos jogokat érint. A biztos arra is utal jelentésében, hogy a guberálás külön szankcionálására irányuló önkormányzati szabályozás valójában ésszerű indok nélkül hozza hátrányos helyzetbe a guberálókat: a rendelet így az egyenlő bánásmód követelményével is ellentétes.”

Jelentésében a biztos utal arra is, hogy az ilyen és hasonló önkormányzati „rendszabályok” nemegyszer eleve alkalmazhatatlanok: nincs visszatartó erejük, csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására alkalmasak. A csekély jövedelemmel még rendelkezők számára pedig a pénzbüntetés gyakran csak aránytalan áldozatok árán fizethető meg, és még súlyosabb élethelyzetbe juttatja őket. A probléma merev, rendészeti megközelítése, az érintettek stigmatizálása ellentétben áll az egyenlő méltóság mindenkori jogállami normáival. 

 

(mindennapi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.