Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-07 15:53:00

Fideszes lobbi a progresszív zsidó hitközség mellett

Egyház lesz a húszesztendős felekezet?

Az egyházi törvényjavaslat jelenlegi formája szerint megkülönböztetésben részesülnek az „elismert és bevett” jelzővel illetett vallási közösségek. Egy fideszes javaslat ide venné a Szim Salom zsidó közösséget.

Még a nyári szünet előtt, hétfőn – az utolsó ülésnapon – zárószavazást tervez a parlament az egyházakról szóló előterjesztés ügyében. Ennek kapcsán merült fel, hogy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség is a bevett és elismert egyházak között jelenjen meg. Az Országgyűlés elé a fideszes Fónagy János nyújtotta be a zárószavazás előtti módosító javaslatát, adta tudtul az MTI. A törvény a progresszív gyülekezetet így a bevett és elismert zsidó vallásfelekezetek közé sorolná a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség mellett.

A Szim Salom honlapja szerint hitközségük közel húsz éve működő progresszív (reform) zsidó közösség. Az ortodox és a neológ hitközségekkel ellentétben a Szim Salom jelenleg sem a magyar államtól, sem nemzetközi ernyőszervezetétől nem kap közvetlen anyagi támogatást, és nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal. Tevékenységének forrásait tagjai és szimpatizánsai 1 százalékos felajánlásaiból, pályázatokból, tagdíjból és adományokból szerzi. A világszerte több, mint 1,7 millió tagot számláló szövetségük ma nemzetközi viszonylatban a zsidó vallás legnagyobb létszámú irányzatai között szerepel.

Mindemellett a közösség kiemelése jelentős következményekkel jár, hiszen az 1895-ben „bevett és elismert” megjelölés betű szerinti idézet a több mint százesztendős (korában egyébként rendkívül időszerű, ám azóta is sokszor vitatott) egyházak működését szabályzó törvényből – így értelem szerint azoknak a közösségeknek „jár”, akik már akkor is működtek. Az előterjesztők bölcsen így kerülték ki a szintúgy vitatott „történelmi” egyházjelzőt. Amennyiben hitelvi alapokon a Szim Salom is a kiemeltek közé kerül, az jogalapot teremthet más, keresztény gyökerű és hitvallású közösségek számára is, hiszen a kötődés nem különb, mint a húszesztendős zsidó felekezet esetén. A módosítás elfogadásával egyetemben kiforgatnák a törvényalkotók retorikáját.

 

-mi-/mti 

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.