Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-07 11:00:00

Rendőri közreműködést kérhetnek

Egy csapatnyi közterület-felügyelő vadászik a bliccelőkre

Július 4-től félszáz közterület-felügyelő vesz részt a jegyellenőrzésben a BKV 31 járatán. A cél, hogy kiszűrjék a bliccelőket és jegyvásárlásra bírják a nem fizető utasokat.

Hétfőtől két műszakban, reggel 6 és este 8 óra között 50 közterület-felügyelő 31 BKV járaton segíti az ellenőrök munkáját. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a felügyelők nemcsak a jegyellenőrzésben nyújtanak segítséget, felléphetnek a rongálókkal, randalírozókkal és zsebtolvajokkal szemben is. Az akcióra a járműveken elhelyezett matricákkal és szóbeli tájékoztatással hívják fel a figyelmet.

Nem előzmény nélküli a mostani kezdeményezés, hiszen év elejétől egy törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy tömegközlekedési eszközökön is ellenőrizzenek a közterület-felügyelők. A próbaidőszak január 11-től három hónapon keresztül zajlott a 7, 7E, 173, 173E jelzésű autóbuszokon és a 4-es és 6-os villamosok teljes hosszán, ahol közösen léptek fel a két szervezet munkatársai.

Abban most sincs változás, hogy a jegyeket és bérleteket továbbra is a jegyellenőrök kérhetik el, a felügyelők – mint igazoltatásra jogosult személyek – csak akkor lépnek közbe, ha egy bliccelő utas nem hajlandó igazolni a személyazonosságát. Az igazoltatás megtagadása esetén az eljáró felügyelő azonban rendőri közreműködést kérhet.

A BKK tájékoztatása szerint a tesztidőszak beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel az értékesítési és ellenőrzési területen bevezetett szigorítások hatására hosszú évek után először növekvő tendenciát mutatnak a jegyárbevételek. Ennek köszönhető az is, hogy idén elmaradt a jegy- és bérletáremelés. A kedvező tapasztalatok alapján a jövőben várhatóan tovább növelik a közterület-felügyelők számát a buszokon és villamosokon.

 

A.T.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.