Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-25 20:09:00

Új kifejezés a „stagfláció”: növekedés hiánya együtt a magas inflációval

Durva OECD-jelentés: óriási kockázatok a világgazdaságban

Az OECD legutóbbi gazdasági kitekintésében rámutatott: a globális gazdasági fellendülés kockázata még mindig számottevő, ezek közül az egyik legjelentősebb az egyes nemzetgazdaságok úgynevezett „stagflációja”.

A világgazdaság 2011-es növekedése a legfrissebb OECD-előrejelzések szerint csak 4,2 százalék lehet, szemben a tavalyi 4,9 százalékkal, ráadásul a korábbi előrejelzések 2012-re 4,6 százalékot jósoltak. A csökkenés mögött számos ok áll: a világszervezet szerint kedvezőtlenül hatnak az emelkedő olajárak, az alapvető nyersanyagok folyamatos drágulása, a Japánt sújtó földrengéssel kapcsolatos károkozás, ráadásul a kínai növekedés látványos lassulása is alkalmas lehet rá, hogy kisiklassa a növekedés pályáját. Számos ország gazdaságában ez stagnáló növekedést és súlyos inflációs folyamatokat eredményezett.

Tekintettel a továbbra is több ország államháztartását jellemző törékenységre, az OECD arra figyelmeztet, hogy amennyiben a kockázatok megvalósulnak, ezek határozhatják meg a pénzügyi piacok működését. Az Egyesült Államok kongresszusa maximalizálta a szövetségi adósság felső határát, így a most kialakult politikai patthelyzet feloldása érdekében most igyekeznek rávenni az OECD-országok kormányait, hogy kötelezzék el magukat a meghatározott költségvetési hiányuk megtartása mellett.

Mindez azonban csak a nyersanyagárak stabilizálódása mellett lenne lehetséges, a világszervezet előrejelzése szerint ugyanis a Japán pusztító természeti katasztrófák nélkül jelentősebb gazdasági növekedés is várható lett volna. Az OECD közgazdászai mindemellett rámutattak a jelenlegi gazdasági helyzetben rejlő potenciálra: erősen felgyülemlett a kereslet a tartós fogyasztási cikkek iránt a nyugati piacokon, ez eredményezhet egy, az előre jelzettnél akár gyorsabb ütemű növekedési dinamizmust is.

Az Egyesült Királyságban 2011-re 1,4 százalékos gazdasági növekedést irányoztak elő, ami a fentiek tükrében akár 1,8 százalék is lehet 2012-ben, míg a munkanélküliségi ráta továbbra is makacsul tartja magát 8 százalék felett a következő két esztendőben. A jelentés támogatja az egyes kormányzatok megszorító politikáját, ami megteremtheti a „helyes egyensúlyt”, miközben a Bank of England-et kamatemelésre szólították fel. Ajánlják továbbá, hogy az Egyesült Királyság gazdasági kormányzata szüntesse meg a forgalmi adómentesség finanszírozását, szűkítsék az infrastrukturális beruházásokat és emeljék fel a nyugdíjkorhatárt.

 

BBC News/ Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.