Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-23 19:00:00

Családok százai a kilátástalanságban, kártérítésre esély sincs

Drámai helyzet Békésben: a gázt kikapcsolták, a villany következik

Július 3-án tettük közzé felhívásunkat: várjuk az uborkaválság károsultjainak jelentkezését. A beérkezett levelek közül a legdrámaibbnak jártunk utána.

Valószínűleg a Békés-megyei Méhkeréken szenvedik meg a legjobban a családok a május 26-án kirobbant uborkaválság következményeit. A településen mintegy ötszáz család foglalkozik kígyóuborkával, könnyű kiszámolni, csak ezen a településen kétmilliárd forintos vesztesége van a termelőknek. László levelében a cikk megjelenése óta eltelt időszak történéseiről számolt be, s ecsetelte saját családjának drámai helyzetét.


Furcsa szempontok az elbírálásnál

„Mindent egy lapra tettünk fel, s most ennek isszuk meg a levét. A veszteségünk több mint ötmillió forint, a gázt már kikapcsolták, s hamarosan a villannyal is ugyanez lesz a helyzet. A kártérítésre pedig esélyünk sincs.” A benyújtott kártérítési igényeket ugyanis meglehetősen furcsa szempontok alapján bírálják el. Azok a gazdák, akik a pánik napjaiban bármilyen nyomott áron túladtak terményükön, nem kaphatnak a kárenyhítésre szánt pénzből. Ez csak azoknak jár, akik terményüket megsemmisítették, ráadásul úgy, hogy erről hivatalos jegyzőkönyvük van.

„Erre senki sem gondolt, csak azok készítettek ilyen jegyzőkönyvet, akik a tűz közelében voltak, azaz előre tudták, mi lesz majd szükséges a kártérítéshez” – írja az elkeseredett gazdálkodó. Ráadásul a pénzt nem csak a valóban rászoruló „uborkások” között osztják szét. A kárenyhítési alapból az uborkatermelők 32 százalékot kapnak, ennél több jár a paradicsommal foglakozóknak, akiknek közel sem ekkora a veszteségük, s részesülnek az ugyancsak minimális kárt szenvedő paprikatermelők is. Hogy mi áll a háttérben? Az elkeseredett méhkeréki uborkások szerint „egyéb” érdekek, azaz néhány nagy területen gazdálkodó, jó kapcsolatokkal rendelkező paradicsomföld-tulajdonost szeretnének „megsegíteni”.


Várjuk a károsultak jelentkezését

„Ha nem változik a helyzet, ha nem találnak megoldást, több száz család válhat földönfutóvá. Természetesen számolunk azzal, hogy lesznek veszteségeink, de valamilyen kárenyhítésre számítunk!” – mondta László. A Mindennapi szerkesztősége továbbra is várja a károsultak jelentkezését az uborkavalsag@freemail.hu e-mail címen!

 

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.