Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-06 09:31:00

Jótékonysági főzés a Corvinus Egytemen

Divatba jön az önzetlen segítés

Önkéntesek forgatják a fakanalat az egyetemen, és 300 adag meleg ételt készítenek az Encsen élő rászorulóknak. Az akcióról a főszervező Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs nyilatkozott az MTI-nek.

– Nekünk nem számít különlegességnek ez a segítő akció, amely egy a sorban, hiszen 2005 óta, amióta működik az egyesület, ilyen és hasonló kezdeményezések adják munkánk lényegét Az önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül történő segítés máshol, főként az angolszász kultúrában nagy hagyománynak számít. Európában pedig most kezd igazán elterjedni. Az Egyesült Államokban 1966 óta működik élelmiszerbank, ott alakult meg elsőként. Ma már terjed a jó példa, és az egész világon milliók életét segíti, Európában több mint 20 országban működik.

– Lényegében egy olyan egyszerű kapcsolati rendszerről van szó, amelyben önkéntes segítők összegyűjtik a felesleges élelmiszert és szétosztják a rászorulók közt. Ennyi az egyesület köznapi és gyakorlati "ars poeticája"?

– Valóban ennyi, de a tömör megfogalmazás mögött rendkívül sok munka, szervezés, logisztikai tevékenység húzódik meg. Senkit ne tévesszen meg az, hogy felesleges élelmiszerről beszélünk, ez nem valami kidobott, szemétre hányt termék, hanem gyárak, feldolgozó üzemek, élelmiszerláncok ajánlják fel különböző okokból. Lehet a lejárati időponthoz közel lévő élelmiszer, amely természetesen még alkalmas fogyasztásra, lehet hibás csomagolású, esztétikailag nem megfelelő, és lehet például akcióból, ünnepi "túltermelésből" visszamaradt termék. Ezeket húsz állandó, és olykor több mint 1000 alkalmi önkéntes segítségével gyűjtjük össze, majd karitatív szervezeteken, alapítványokon, önkormányzatokon keresztül juttatjuk el a szegény sorban élőkhöz, rászoruló nagycsaládosokhoz, hajléktalanokhoz, katasztrófa sújtotta térségekbe. Szerencsére sok partnerre számíthatunk, vannak segítőink minden munkafázisban, a szállításban, és raktározásban is. Évente 100 millió forint értékű élelmiszert osztunk szét. Egyébként a világ 4,7 millió rászoruló szegénye 25 900 karitatív szervezet segítségével 720,5 millió euró értékű élelmiszert kapott élelmiszerbank közreműködésével.

2011. az önkéntesség éve. Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy ebben nekik is részt kell venniük, mert ellenszolgáltatás nélkül, önzetlenül segíteni másokon jó dolog, és sok lehetőség adódik rá. Ma már nemcsak a klasszikus betegápolás, idősgondozás, amiben aktivizálhatják magukat, hanem sok más területen is: a parkok, erdők tisztításától az elhagyott állatok gondozásig sok területen várják a segítő szándékú embereket. A Magyar Élelmiszerbank Szövetség portáján is mindig elkél a segítség, szívesen fogadják a jelentkezőket, akik meg akarják tapasztalni, hogy az önkéntesség által saját emberségük, önbecsülésük teljesedik ki, kreativitásuk fejlődik, és közben hasznos segítői lesznek embertársaiknak, megbecsült tagjai egy karitatív láncolatnak.

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.