Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-06 19:00:00

Az 54 ezres szám igencsak alulmúlja a várakozásokat

Csak ennyien végtörlesztettek

November végéig 54 563 devizaalapú kölcsönt törlesztettek az ügyfelek a kedvezményes árfolyamon számolva 248,4 milliárd, az aktuális árfolyamon 338,9 milliárd forint értékben – adta hírül a PSZÁF.

Mindössze 54 ezer 563 devizaalapú hitelt végtörlesztettek az ügyfelek a kedvezményes árfolyamon számolva november végéig. Orbán Viktor miniszterelnök korábbanúgy nyilatkozott: számításaik szerint 150 és 300 ezer között lehet azoknak a devizahiteleseknek száma, akiknek van elegendő megtakarításuk a végtörlesztéshez, és úgy döntenek, hogy igénybe veszik ezt a megoldást. A PSZÁF statisztikája szerint összesen 248,4 milliárd, az aktuális árfolyamon 338,9 milliárd forint értékben végtörlesztettek a devizaadósok. A pénzügyi felügyelet honlapján közölt összesítés szerint a kedvezményes végtörlesztésre 3.809 forinthitel szerződést nyújtottak a pénzügyi intézmények, 18,3 milliárd forint értékben.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) szerint noha sokan kihasználták a végtörlesztés lehetőségét, a valamivel több, mint 54 ezres szám bőven alulmúlja a várakozásokat, hiszen a kormányzat korábban úgy számolt, hogy akár 300 ezerre is tehető azoknak a devizahiteleseknek száma, akiknek lehetőségük lesz a végtörlesztésre. Lénárd Mariann a BHKE főtitkára portálunknak elmondta: valószínű, hogy akiknek volt lehetőségük, már kihasználták a végtörlesztés nyújtotta megoldást, akik esetleg még kivárnak, az a kisebbség, de a végtörlesztési roham már lezajlott – fűzte hozzá a főtitkár.

A PSZÁF adatai szerint a végtörlesztés lehetőségének bejelentését követő első hónapot követően alig lassult a végtörlesztések száma és összege. Az októberi 29.427 után novemberben 25.136 hitelszerződés lezárásáról egyeztek meg, és a végtörlesztés összege kedvezményes árfolyamon 130,6 milliárdról 117,8 milliárdra mérséklődött. A bankok vesztesége azonban az októberi 44,2 milliárdról 46,4 milliárd forintra emelkedett.

Az adatok alapján a pénzügyi intézményeknek eddig 90,6 milliárd forintos vesztesége származott a végtörlesztés miatt. Az is látszik, hogy a végtörlesztést vállalók leginkább saját forrásból számolják fel devizahiteleiket. Lénárd Mariann szerint ennek oka, hogy az ügyfeleknek elegük lett és szabadulni szeretnének a hitelektől, hiszen egyszer már rosszul választottak, mint például a devizaalapú hitel esetében. Sokan rájöttek arra, amire nem is gondoltak, amikor ezeket a hiteleket felvették, hogy ha kiszámolják, hogy mennyit kell havonta törleszteniük és azt, hogy mennyit ér az a fedezetként szolgáló ingatlan, valamint, hogy mennyi a felvett hitel, akkor sok esetben az látható, hogy nem éri meg az egész.

A bajba jutott adósok egy része most már úgy gondolkodik, hogy a jövedelmükhöz képest egyszerűbb egy bérleti díjat kifizetni, mintsem 20-30 éven át elkötelezve lenni egy pénzintézetnek, hogy egyszer majd az a lakás az övé legyen. Ez igaz volt akkor, amikor sokan úgy gondolták, hogy inkább a sajátjukra fizetik a bérleti díjat, mint hiteltörlesztést, és egyszer az övék lesz. Azonban miután nagy mértékben megdrágultak a hitelek, és igen kevés az emberek jövedelme, sokan úgy döntöttek, hogy inkább úgy élnek, mint kicsit nyugatabbra, ahol inkább bérlőként laknak, nem rettegve attól, hogy ki tudják-e fizetni az emelkedő hiteltörlesztőt vagy sem. A BHKE szerint ez a réteg volt az, akik mindent eladtak, amit tudtak, és kihasználták a végtörlesztést, vagy nyomott áron eladták ingatlanjukat – mutatott rá Lénárd Mariann.

A PSZÁF november végi statisztikái szerint a svájci frank alapú, végtörlesztett devizakölcsönök száma 53 063 volt, a japán jen alapúaké 865, míg az euró alapú 635 darab. Végtörlesztési árfolyamon számolva a svájci frank alapú végtörlesztett kölcsönök meghaladták a 240,7 milliárd forintot. A legtöbben, 51 805-en részvénytársasági hitelintézetnél törlesztettek.

A forinthitelből végtörlesztők jelentős többsége a saját pénzügyi intézményétől igényelt forinthitelt, 3809-ből 2284-en. Míg azonban a részvénytársasági hitelintézeteknél a 2897-ből 2209 eredetileg is az adott intézmény adósa volt, a szövetkezeti hitelintézeteknél igényelt 872 forinthitelből 798 esetben a devizahitelt más pénzintézettől kapta az adós.

Az igényelt forinthitel összege a részvénytársasági hitelintézeteknél 13,5 milliárd forintot tett ki, a szövetkezeti hitelintézeteknél pedig 4,45 milliárd forintot ért el november végéig.

 

(mindennnapi/mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.