Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-12 10:08:00

Bizalomépítés a fogyasztókért, a fogyasztók kihagyásával?

Címkefrász: rend kellene a védjegyek között

A civilek bele szeretnének szólni a Magyar Termék Nagydíj pályázatainak elbírálásába, a díj meghirdetői azonban nem kérnek a segítségből. A kormány azt mnondja, rendet akar tenni a védjegyek sokasága között.

A Magyar Termék Nagydíj pályázatainak kiíróinak „nincs szüksége” a civilek, köztük a részvételt sürgető Tudatos Vásárlók Egyesületének véleményére és segítségére. A pályáztatók úgy fogalmaztak: a jelölt termékeket és szolgáltatásokat szakértők bevonásával értékelik. A tudatos vásárlók civil szervezete azonban régóta szorgalmazza, hogy a fogyasztók a korábbinál aktívabban vállaljanak részt a különböző vevőcsalogató védjegyek odaítélésének folyamatában. Egyébként az utóbbi 13 évben 245 pályázat csaknem háromezer terméke és szolgáltatása érdemelte ki az elismerést.
 

Civilek kezdték, aztán kihagyták őket

Az ügy érdekessége, hogy a hivatalos megfogalmazás szerint a Magyar Termék Nagydíj eredetileg civil kezdeményezésre indult, ám a pályázat kiíróinak és bíráinak névsorából egyszerűen hiányoznak a fogyasztói egyesületek és a magánszemélyek. Kormányzati szándék állítólag van rá, hogy a fogyasztók érdekeit képviselő szervezetek véleményét hamarosan, a Fogyasztóbarát Embléma odaítélésénél hivatalosan is kikérje a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ez azért is különösen fontos, mert az új cím elnyerésénél a pályázónak valami olyan pluszt kell produkálniuk, ami kifejezetten fogyasztóbarát.

A Magyar Termék Nagydíjra idén 22 kategóriában lehet pályázni, akár tűzijáték, közüzemi szolgáltatás vagy orvosi eszköz is elnyerheti az elismerést. A díjnak egyébként komoly hatásai lehetnek a gazdaságban, hiszen a nyertesek akár évtizedekig is használhatják a vevőcsalogató címet. Számolniuk kell viszont azzal, hogy a későbbiekben rendszeresen ellenőrzik a cím megtartásának jogosultságát, vagyis a nyertes termék nem veszíthet eredeti minőségéből.
 

Megéri felkerülni a listára

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója a mindennapi.hu-nak elmondta: honlapjukon megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, ahol három országos vizsgálati program során a hatóság nem talált semmilyen rendellenességet, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. A vállalkozások hatósági okmányt is kapnak a pozitív listatagságról, és azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik. A három évnél fiatalabb vállalkozások maguk is kérhetik a vizsgálatot a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségétől. A díjazott termék forgalmazójának vállalnia kell az esetleges utóellenőrzést.

Magyarországon egyébként jelenleg túl sok védjegy van, és a vásárlók tanácstalanul nézegetik a különböző jelöléseket. A mindennapi.hu megtudta: a Vidékfejlesztési Minisztérium mielőbb rendet akar tenni ebben a káoszban, és rendeletben tisztázzák majd, milyen termékek nevezhetők különlegesnek, prémiumnak, kiválónak vagy extrának, és azt is egyértelmű lesz, milyen termék mondható magyarnak.
 

Legalább 90 százalékban magyar alapanyag

A Tudatos Vásárlók Egyesülete üdvözli a kezdeményezést. Képviselőjük, Ottlakán Johanna kérdésünkre elmondta: a vásárlóknak fogalmuk sincs arról, hogy a különböző jelölések mögött milyen tartalom van. A legnagyobb probléma, hogy az adatok nem nyilvánosak, sokszor a védjegy használatára jogosult és a felhasználó szerződést köt, és csak a szerződésből derül ki a védjegy használatára való jogosultság megszerzésének a feltétele.

A szolgáltatók és a gyártók a védjegyekkel tehát úgy szereznek bizalmat, hogy nem követhető nyomon, mitől is jó vagy kiváló a termék (a magyar termék például attól, hogy az alapanyag magyar, vagy csak itthon gyártják, de az alapanyag nem feltétlenül hazai). A Tudatos Vásárlók Egyesületénél emlékeztetnek arra: a hungaricumtörvény előkészítésénél úgy tervezték, hogy az új típusú védjegyet az kaphatja meg, aki legalább 90 százalékban magyar alapanyagot használ. A megítélés azóta kicsit más irányt vett, ezért nem egységes és az alapanyagok szempontjából sem ellenőrzött védjegyhasználat kezd kibontakozni.
 

Akik nem engednék be a civileket:
Industorg Védjegyiroda Minőségügyi Kft., Magyar Export-Import Bank Zrt., Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.m TÜV Rheinland Inter Cert Kft., Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.