Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-01 16:11:00

Kalóriadús és tápanyagszegény

Büntetőadó miatt méregdrágák lesznek az üdítők

Egyelőre a cukros üdítők árát fenyegeti a tervezett büntetőadó. Szakértők szerint a károsnak ítélt étkek megadóztatása helyett az egészséges élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni.

Az utóbbi napok szakmai és politikai hozzászólásainak tükrében úgy tűnik: elkerülhetetlen a hamburgeradó bevezetése, a kormányzat ugyanis egyre határozottabban szorgalmazza, hogy az egészségkárosító élelmiszerek, italok és élvezeti cikkek után valamiféle pluszadót kelljen fizetni. Az ötlet elsődleges célja az egészséges táplálkozás elősegítése, ugyanakkor nem titkolt szándék az ágazati kassza kiegészítése, azaz pluszforrások teremtése sem.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon portálunk kérdésére elmondták: ez alternatív bevételi forrást jelenthet, amit az államtitkárság inkább népegészségügyi termékdíjnak nevezne, hiszen bevezetésére az adott termék káros népegészségügyi hatásai miatt kerülne sor. Felhívták a figyelmet a riasztó adatokra is: Magyarországon a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A szakállamtitkárságon úgy vélik, kritikus a népegészségügyi helyzet, és keveset beszélünk arról, hogy az adózók többet is tehetnének az egészségükért. A statisztikák beszédesek: helyes táplálkozással a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás mértékét kevesebb mint kétharmadára, a daganatos megbetegedésekét 30 százalékkal lehetne csökkenteni.
 

Gyilkos bambik

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) csak a cukros üdítőitalokat adóztatná meg, pontosabban ezt az egyetlen terméket ítélték károsnak. Definíciójuk alapján ugyanis az tekinthető egészségtelen élelmiszernek, amelynek az energiasűrűsége (vagyis az egységnyi mennyiségre jutó kalóriatartalma) magas, ugyanakkor értékes tápanyagban (vitaminok, ásványi anyagok) szegény. A cukros szénsavas üdítőitalok rendszeres, napi fogyasztása semmiképpen nem ajánlható – közölte a szervezet a mindennapi.hu-val.

Számos tudományos vizsgálat bizonyította az összefüggést a cukros üdítőitalok fogyasztása és az elhízás kialakulása között; megállapították, hogy napi egy liter elfogyasztása évente hat kilogramm testsúlygyarapodást eredményezhet, és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának a valószínűsége is duplája a cukros üdítőket alig vagy nem fogyasztókhoz viszonyítva. A szív-és érrendszeri betegségek aránya a napi két-három deciliter cukros üdítőitalt fogyasztóknál 23 százalékkal, míg a napi kettő vagy több adagot fogyasztóknál 35 százalékkal nőtt a nem vagy csak ritkán fogyasztókhoz képest.
 

Büntetés helyett akció

A hamburgeradó ötletgazdája, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője egyszerűen megemelné a zsírt, a cukrot és a sót egészségtelen mértékben tartalmazó termékek árát. Csiba Gábor alapvetően egészségügy-finanszírozási kérdésnek tekinti a szelektív áremelést.

Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a büntetés gyakorta kontraproduktív, azaz ellenkező hatást vált ki, tehát a pótdíjjal terhelt élelmiszerek fogyasztása akár a tiltott gyümölcs csáberejével is bírhat. Ráadásul a hamburgeradó hatálya alá eső termékeket olykor az egészséges életmódra törekvők is fogyasztják − és ritkán ezt különösebb negatív hatás nélkül meg is tehetik −, mégis pluszköltség terhelné őket ezért.

Mindezek figyelembe vételével a szakember szerencsésebbnek tartaná, ha a károsnak ítélt étkek megadóztatása helyett inkább a garantáltan egészséges élelmiszerek áfáját csökkentenék, és így terelnék jó irányba a fogyasztókat. Ezzel megvalósulnának a deklarált népegészségügyi célok, igaz, az ágazati büdzsébe nem folyna pluszpénz – mondta portálunknak M. Kovács Márta dietetikus.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.