Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-11 07:48:00

Törökország és Málta a legnormálisabb: csak felnőtteket csuknak le

Büntethető gyerekek - hogy van ez Európában?

A kormány 12 évre szállítaná a büntethetőség alsó korhatárát. Európai körképünkben áttekintettük: hol milyen idős gyereket, fiatalt lehet bíróság elé állítani?

Az EU tagállamainak hatályos törvényei 7 és 18 év közé tehető büntethetőségi korhatárt szabnak meg. Az EU-tagállamok közül Írországban 7, Ausztriában, Bulgáriában, Észtországban, Olaszországban és Portugáliában egyaránt 14 éves kortól büntetik az elkövetőket.

Csehországban, Dániában, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Romániában, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában minden 15. életévét betöltött kamasz ellen indítható büntetőeljárás. A bűnelkövető fiatalokat 16 éves koruktól büntetik a belgák, a finnek, a hollandok, a lettek, a litvánok, a luxemburgiak és a britek is. Cipruson 17 évben limitálták a büntethetőség alsó korhatárát, míg Máltán érvényesül legkevésbé a drákói szigor, ahol csak a felnőtt korú, azaz a 18. életévüket betöltött személyek vonhatók büntetőjogi felelősségre.

Az Unión kívüli európai országok között sincs óriási különbség a kérdést illetően. Az alábbi országokban 14 éves kor a büntethetőség alsó korhatára: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Liechtenstein, Macedónia, Montenegró és San Marino. Utóbb felsorolt országoktól eltérően Izlandon 15 éves kortól büntethetnek a hatóságok, míg Andorrában, Azerbajdzsánban, Belorussziában (Fehéroroszország), Grúziában, Moldovában, Norvégiában, Oroszországban, Örményországban, Svájcban a 10. életévüket betöltő tinédzserek ellen folytatható büntetőeljárás. Törökországban csak a 18 év felettiek, tehát a felnőttek büntethetők.


Árendás Péter 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.