Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-06 17:05:00

Elmaradt az Operabál

Bundabotrány helyett adomány

Elmaradt az Operabál, helyette jótékonysági gálaestet rendeztek szombat este az Operaházban: 14 millió forintnyi adomány gyűlt össze a korábban botrányokkal tarkított rendezvényen.

A műsort neves magyar művészek adták: Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Rost Andrea, Tokody Ilona, Banda Ádám és Bogányi Gergely, a Magyar Állami Operaház zenekara és dirigense, Győriványi Ráth György, valamint a Magyar Nemzeti Balett művészei. A fellépők honorárium nélkül vállalták a közreműködést.

A gálaest bevételeiből eddig 14 millió forintnyi adomány gyűlt össze. Az est kezdetéig befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében Kozma Imre vette át szimbolikusan Horváth Ádám az operaház miniszteri biztosától az Operaház színpadán; az adomány a szervezet közreműködésével jut el a belvíz- és árvízkárosult családokhoz. Az estre az árvízkárosult térségek képviseletében Felsőzsolca és Edelény, a belvízkárok sújtotta települések közül Gátér polgármesterei és lakosai fogadták el a meghívást. A jótékonysági estet vasárnap 22 óra 15 perctől a Magyar Televízió közvetíti, és az adás során feltüntetik a számlaszámot. Az operabál hagyományaihoz híven vasárnap délelőtt hátrányos helyzetű gyermekeket látott vendégül a dalszínház, idén Ránki György operáját, a Pomádé király új ruháját láthatták a fiatal nézők.

Mint ismeretes, Horváth Ádám és a dalszínház vezetése Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral egyetértésben döntött úgy, hogy az idei Operabált lemondja. "Amikor Magyarország a gazdasági válság és különböző természeti csapások kárát szenvedi, akkor elsősorban arra van szükség, hogy segítsünk. A kultúra, és ezen belül a Magyar Állami Operaház is vegye ki részét abból a munkából, amelyet a kormány, illetve az ország vezető intézményei és polgárai végeznek a rászorultak megsegítésében" - volt olvasható a Horváth Ádám miniszteri biztos által jegyzett közleményben. 

Az Operabált a rendszerváltás után először 1996. február 17-én rendezték meg. A „gazdagok és szépek” rendezvénye azonban nem mindenkinek tetszett. Az elmúlt években rendszeressé váltak a demonstrációk: hol a látogatók drága szőrméit kritizáló állatvédők tüntettek, hol az antiglobalisták és a szegényekkel szolidaritást vállalók tiltakoztak a bál ellen, melyre a belépőjegyek több százezer forintba kerülnek.

Erőszakos összecsapásokra a rendőrség és a demonstrálók között itthon mindeddig nem került sor (nem úgy, mint a Bécsi Operabál esetében), bár a Társadalmi Igazságosságot Mozgalom: az ATTAC Magyarország Egyesület és a Dolgozói Aktív Centrum (DAC) Baráti Kör szervezett tiltakozásokon előfordult, hogy néhány résztvevőt garázdaság miatt állítottak elő.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.