Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-06 12:33:00

Utoljára 2008 végén volt ennyire elkeserítő a gazdaság helyzete

Borulátó vállalkozók: úgy, mint a válság előtt

Borúlátóbbak lettek a magyar vállalkozások az elmúlt évekhez képest, a Policy Agenda és az Ipsos kkv-indexéből kiderül: utoljára 2008 negyedik negyedévben, a válság kezdetekor volt ilyen alacsony a gazdasági szereplők bizalmi attitűdje.

A válság előtti hónapokban tapasztalt borúlátás jellemzi a magyar kkv-szektort, derül ki a Policy Agenda és az Ipsos által számított kis- és középvállalkozások (kkv) indexéből. A kutatók a gazdasági mérések eredményeit az MTI-hez juttatták el ma, amiből kiderül: a szektor vállalatvezetőinek 31 százaléka nem vár változást a magyar gazdaság általános helyzetében a következő félévben, míg a romlást és javulást várok összesített aránya 35, illetve 34 százalékra tehető, azaz a hazai kkv-szektor gazdasági szereplőinek csaknem kétharmada nem vár javulást a következő etapban.

Az Ipsos-kutatás alapján a vezetők saját vállalkozásuk helyzetének változását valamelyest kedvezőbbnek várják, az országénál, 37 százalékuk ugyanis bízik benne, hogy a következő fél évben javulhat általános gazdálkodási helyzetük. Emellett negatív változásra, illetve a jelenlegi helyzet fennmaradására egyharmaduk számít. A legpesszimistábbnak a személyi és közösségi szolgáltatások területén működő vállalatok vezetői, egynegyedük arra számít, hogy általános gazdálkodási helyzetük jelentősen romlik a következő fél év során. Legnagyobb, 13 százalékos arányban a 10-19 főt foglalkoztató vállalkozások tartanak helyzetük jelentős romlástól.

A válaszadók mintegy háromtizede számolt be arról, hogy vállalata beszállítója valamelyik Magyarországra települt multinacionális vállalatnak. E cégek vezetőinek 96 százaléka úgy látja, hogy vállalata a következő 6 hónap során is megőrzi ezt a pozícióját, míg a jelenleg nem ilyen beszállító céget vezetők 92 százaléka nem is gondolja, hogy ez a helyzet megváltozna a közeljövőben.

 

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.