Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-16 06:54:00

A belföldi vásárlások visszaesése miatt van padlón a gazdaság

Biztató jelek a válságban: az export lehet a kiút

A KSH legfrissebb, részletes adataiból kiderül: az idei export a magyar ipari termelés 9,2 százalékos éves növekedését eredményezheti. A biztató adatok mellett azonban fájó a belföldi kereslet csökkenésének mértéke.

Biztató jelek a gazdaságban: a KSH közzétette legfrissebb gazdasági jelentését, miszerint Magyarország bruttó hazai terméke 2,4 százalékkal növekedett 2011. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel együtt az ipari export tizenötödik hónapja tartó kétszámjegyű éves növekedése a belföldi értékesítés súlyos visszaesése ellenére a termelés 9,2 százalékos éves növekedését eredményezte.

A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés ugyan márciusban 3,6 százalékkal csökkent a februárihoz képest, az exportértékesítés viszont 14,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Emellett tudni kell: a belföldi értékesítés 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól és 1 százalékkal a februáritól. Ez év első három hónapja közül márciusban volt a legmagasabb a termelés szintje.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 21,5 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 23,3, az új belföldi rendelések itt 10,9 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amihez hasonló 20 százalékot meghaladó keresletnövekedésre 2007 januárja óta nem volt példa! Az export rendelésállomány éves növekedése egyébként ötödik hónapja gyorsul.

Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar közel egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag alatti mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett, a járműgyártás kivitele 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipar belföldi értékesítése január-márciusban 5,1, márciusban 2,9 százalékkal csökkent. A termelés közel egyötödét adó járműgyártás volumene 9,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában.

A termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,8 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés kétharmadát kitevő belföldi eladások esése miatt. Az első három hónapban az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést Észak-Magyarországon (16,7 százalék), a legkisebb a Dél-Alföldön (5 százalék) figyelt meg a KSH.
 

 

Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.