Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-03 13:27:00

Radikálisan átalakul az egészségügyi ellátórendszer

Bekeményít az államtitkár: új korszak vár a kórházigazgatókra

Nagyobb központi kontroll és kisebb egyéni mozgástér vár a magyar kórházigazgatókra a jövőben. Eredményesnek ítélte több hete tartó országjáró körútját Szócska Miklós.

Az egészségügyért felelős államtitkár a Semmelweis Tervet bemutató road show utolsó állomásán, Budapesten összegezte a tapasztalatait. Jóllehet, néhány hete a főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón hangoztatták egységes álláspontjukat, miszerint a legjobb megoldás a fővárosi fenntartású tucatnyi kórház állami tulajdonba vétele lenne, Tarlós István ezúttal nem vett részt az egyeztetésen.

Ennek ellenére a kommunikáció nem maradt el, levelet írtak Tarlós Istvánnak, abban közös munkacsoport felállítását kezdeményezték. Azt is jelezték, hogy az ügyben a főpolgármesternek "a Fővárosi Közgyűlés irányába meg kell tennie a szükséges előkészületeket".
Ez év végéig radikálisan átalakul az ellátórendszer – szögezte le az államtitkár a január 20-án kezdődött országjáró körút tapasztalatait összegezve. Noha Szócska Miklós azt mondta, mind a 19 helyszínen konszenzussal zárultak az intézményvezetőkkel és fenntartókkal folytatott egyeztetések, úgy tűnik, a fővárosban nem volt könnyű dolga a kormány képviselőjének.

A mindennapi.hu kérdésére az államtitkár kifejtette: a budapesti kórházigazgatók mini politikusként viselkedtek az elmúlt csaknem 20 évben, érdekük érvényesítése céljából képesek voltak akár egyenként lobbizni a Fővárosi Közgyűlés tagjainál. Ez a korszak véget ér – szögezte le Szócska Miklós. Tarthatatlan ugyanis, hogy – mint fogalmazott – a fenntartónak nincs rálátása az intézmények működésére, így nincs releváns felügyelet sem, ezért gyors beavatkozásra van szükség.

Az egészségügyi kabinet vezetője nem kommentálta portálunk értesülését, amely szerint a Fővárosi Közgyűlés többsége megszavazta, hogy a 60 napon túli adósságot felhalmozó kórházak vezetői indoklás nélkül visszahívhatók lesznek a jövőben, függetlenül attól, hogy a tartozás hátterében mi áll. Az államtitkár csak annyit jegyzett meg ezzel összefüggésben, hogy a vezetői tevékenység megítélése bonyolult, hiszen a feladat is komplex.

Szócska Miklós elmondta azt is, hogy az országban teljes leltár készül az egészségügyi intézményekről, ideértve a gyógyszerbeszerzési gyakorlatot és a fekvőbeteg-kapacitásokat egyaránt. A felmérés néhány hónapon belül befejeződik, és 2011 szeptemberében megkezdődhet a Semmelweis Tervben is vázolt progresszív ellátási modell kialakítása, így a nagytérségi centrumok létrehozása. Az ellátórendszer teljes átalakítását illetően még ebben az évben dűlőre jutnak – tette hozzá az államtitkár.

A mindennapi.hu kereste a Főpolgármesteri Hivatalt, ám mindeddig nem kaptunk választ arra kérdésünkre, hogy vajon az egyeztetésen miért nem vett részt Tarlós István. Meg nem erősített információink szerint a budapesti egészségügyi szerkezetátalakításról szóló tárgyaláson a városvezetést senki nem képviselte, így a főpolgármester mellett Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes sem volt ott.


Szigeti Ildikó
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.