Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-12 18:56:00

Romastratégiáról is tárgyal az államtitkár Amerikában

Balog Zoltán: félmillióan fognak kiemelkedni a szegénységből

Az uniós országokban összesen 20 millióval, Magyarországon pedig 450 ezer fővel fog csökkenni ebben az évben a szegények száma – jelentette ki New Yorkban Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, az ENSZ Szociális Fejlesztési Bizottságának 49. ülésszakán az uniós elnökség nevében szólalt fel az ülésszakon, amelynek témája a szegénység elleni világméretű küzdelem.

"Csak akkor tudunk hatásosan fellépni a szegénység ellen, hogyha minél több munkahelyet teremtünk, és a passzív embereknek megadjuk a lehetőséget az aktívvá válásra" - hangsúlyozta a magyar tisztségviselő az MTI-nek adott nyilatkozatában. Rámutatott, hogy minden országnak elsősorban magának kell cselekednie, de a szegénység leküzdése érdekében, szükség van nemzetközi összefogásra, s nagyon fontos, hogy az egyes államok és államcsoportok konkrét, tárgyszerű szociális vállalásokat tegyenek.

Balog Zoltán elmondta, hogy felkereste Harlemet, ahol a társdalom peremére szorult családok beilleszkedését elősegítő, s Magyarország számára is többek által ajánlott Harlem Children's Zone programmal ismerkedett. Az államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány vizsgálja a program magyarországi alkalmazhatóságának lehetőségét. Mint mondta, a körülmények különbözősége miatt tanulmányozni kell, hogy mi adaptálható a harlemi tapasztalatok közül Miskolcon, Pécsett, vagy a budapesti Magdolna-telepen.

Az államtitkár találkozott George Patakival, New York állam volt republikánus kormányzójával, akit Orbán Viktor miniszterelnök felkért, hogy koordinálja a devecseri-kolompári vörösiszap-ömlés áldozatai számára nyújtott önkéntes amerikai felajánlások összegyűjtését. George Pataki a jövő héten Magyarországra utazik, hogy a helyszínen ismerkedjen a katasztrófa következményeivel.

A magyar vezető megbeszélést folytatott Isabel Maria Martinez Lozanóval, a spanyol szociális ügyekért felelős miniszterhelyettesével, hogy elnyerje kormányának támogatását a Magyarország által szorgalmazott európai roma keretstratégiához.

Balog Zoltán csütörtökön részt vett az ENSZ-ben megtartott holokauszt-megemlékezésen, amelyen fellépett Banda Ádám hegedűművész. Az államtitkár megbeszélést folytatott a magyar származású Arthur Schneier rabbival a vallásszabadság, az emberi jogok és a felekezetek közötti tolerancia előmozdítására létrehozott "Lelkiismeret hangja" mozgalom alapítójával, aki tavaly március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapta.

Az államtitkár szombaton közös vacsorán vesz részt Soros Györggyel, aki nemrégiben arról tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy alapítványa milyen módon vegyen részt a magyarországi roma programok támogatásában. Balog Zoltán, aki református lelkész, vasárnap istentiszteletet tart a New York-i magyar felekezet tagjai számára, a jövő héten pedig Washingtonban kétoldalú tárgyalásokat folytat majd az amerikai kormány képviselőivel.

(mti)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.