Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-13 08:00:00

Megszűnik a polgári szolgálat

Az új honvédelmi törvény mindenkit katonának állít

Az Országgyűlés utolsó munkanapján elfogadták az új honvédelmi törvényt, ami ugyan nem állítja vissza a kötelező sorkatonaságot, de fegyveres vagy fegyvertelen szolgálatra kényszerít mindenkit.

A 2012. január 1-jén életbe lépő törvény négy részből áll: az első a honvédelem alapjait, a második a Magyar Honvédség működését, a harmadik a rendkívüli intézkedéseket, míg a negyedik a záró rendelkezéseket tartalmazza. A törvény az önkéntes tartalékosi rendszer fenntartásának, a fegyver nélküli katonai szolgálat visszaállításának és a polgári védelmi kötelezettség kettős célú teljesítésének a jogi kereteit alakította ki.

Az új jogszabály szerint nem hívható be katonai szolgálatra többek között az, aki a 18. életévét még nem töltötte be, katonai szolgálatra alkalmatlan, vagy aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Ugyancsak felmentést kap a szolgálat alól, aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el, illetve az, aki a megelőző évben betöltötte a 40. életévét. A törvény tartalmazza a katonai szolgálati kötelezettséget, ami lehet fegyveres vagy lelkiismereti ok miatt fegyvertelen katonai szolgálat is, utóbbit azonban a jövőben is csak rendkívüli állapotban vagy az Országgyűlés döntése szerint megelőző védelmi helyzetben lehet teljesíteni.

Ugyan nem lesz újra kötelező sorkatonaság, az MSZP mégis több ponton támadja az új törvényt, leginkább azért, mert az nem teszi lehetővé a katonai szolgálat kiváltását polgári szolgálattal, alternatív szolgálatként csupán a fegyver nélküli katonai szolgálatot kínálja fel, ami a hatályos szabályozáshoz képest a lelkiismereti szabadság szempontjából visszalépést jelent. Az ellenzéki párt szerint az új szabályzás hiányos fogalmazása értelmében a rokkantaknak is harcolniuk kellene, de ez a vád valószínűleg alaptalan, hiszen a szöveg tartalmazza, hogy nem hívható be az, aki katonai szolgálatra alkalmatlan.
 

A polgári szolgálat megszüntetése valóban visszalépést jelent, mert 2004 óta hazánkban is elfogadott volt a demokratikus országokban elterjedt szokás, hogy a sorkatonai kötelezettség vagy az ország fegyveres védelme lelkiismereti vagy vallási okból kiváltható polgári szolgálattal, amit köz- vagy karitatív intézményben kell letölteni azzal azonos vagy azt meghaladó időtartamban, azonos illetményért.


Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.