Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-24 16:25:00

KSH: az új építésű ingatlanok iránt egyre csökken a kereslet

Az ellenkezőjét várták, mégis zuhannak a lakásárak

Gyorsul az új lakások árának visszaesése, a lakáspiaci forgalom a tavaly előtti nagy visszaesés után is tovább mérséklődött, összegezte a KSH jelentése.

Bár lassulóban van a használt lakások árának csökkenése, az új lakások ára töretlenül zuhan tovább – annak ellenére, hogy 2009-ben hatalmas stresszt élt át a piac, és több elemző is úgy gondolta: innen már csak felfelé ívelhet az ingatlanár-index. Mindezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai összegzik.


2 év, 5 százalékos árcsökkenés

A hivatal statisztikáiból kiderül: 2010-ben mind a használt, mind az új lakások részpiacán több mint 7 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint 2008-ban, a 2007-hez viszonyítva pedig több mint 5 százalékkal értek kevesebbet a lakások. A lakáspiaci forgalomba kerülő lakások aránya 2007 óta 4,5 százalékról 1,9 százalékra esett vissza. 2010-ben a 3.151 magyarországi település közül 275-ben egyáltalán nem adtak el lakást, további ezer településen csak 1-3 értékesítésről tud a KSH. Az új lakások fajlagos árának országos átlaga 2010-ben 276, Budapesten 351 ezer forint volt négyzetméterenként.

A teljes lakásforgalom 2009-ben a 2007-ben számoltnak kevesebb, mint a fele volt. A 2010-ben eladott lakások adatainak összesítése még nem teljes, de a lakáspiaci forgalom várhatóan az összes tranzakció ismertté válása után sem éri el a 2009. évi szintet. Különösen nagy az új lakások értékesítésének visszaesése: 2010-re vonatkozóan eddig alig több mint 4 ezer eladott új lakás adatai ismertek.


Átmeneti megugrás, csúnya visszaesés

Az eladott lakások száma negyedévenként mutat ingadozásokat, ezek részben szezonális, részben szabályozási okokhoz köthetők. Mind a használt, mind az új lakások forgalmában átmeneti megugrást eredményezett, hogy 2009 második negyedévében a lakásépítési támogatás megszűnése miatt előrehoztak vásárlásokat. 2010 első negyedévében a használtlakás-forgalomban kisebb növekedést okozott az illetékszabályok változása, amely miatt a nagyobb értékű lakások tulajdonosai 2010-re halasztották a szerződések megkötését. Ezt követően a használt lakások eladása valamivel 20 ezer fölött stabilizálódott, és csak az év végén látszik újabb forgalomcsökkenés. A végleges, negyedik negyedévi adat még magasabb lesz, de 20 ezer alatt várható.

Az új lakások száma 2009. második negyedéve óta alig haladja meg, vagy el sem éri negyedévente az ezret, ami azt mutatja, hogy a szektor teljesítőképessége negyedére esett vissza. A forgalom a 10 ezer lakosnál nagyobb településeknél kezd emelkedni, és egészen a 100 ezer feletti lélekszámú városokig növekvő arányú. A nagyvárosok rangsorát e tekintetben Győr vezeti (3 százalék), majd Nyíregyháza, Debrecen, Szeged és Pécs következik 2,5 százalékos aránnyal. 2010-ben a nagyvárosok közül Miskolcon volt a legalacsonyabb a lakáspiac forgalma.

Budapesten 2010-ben alacsonyabb, 2,2 százalék volt az eladott lakások aránya a teljes lakásállományhoz képest. Ezen belül a XI. kerületben elérte, a IX. kerületben meg is haladta a forgalom a 3 százalékot, míg a XVI, a XVII. és a XXIII. kerületben a 1,5 százalékot sem érte el. A piacra kerülő használt lakások átlagos ára 2009-hez képest kissé nőtt, 10,1-ről 10,3 millió forintra. A fajlagos ár minimális mértékben, 153-ról 154 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.