Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-31 09:30:00

Beteg gyermekeken segíthet a jószándék

Automata méri a budapestiek becsület-indexét

Szokatlan, ám annál izgalmasabb módját választotta a Sopron Bank annak, hogy tesztelje a fővárosiak becsületességét. A kezdeményezésről Szabó Ilona, a bank vezérigazgató-helyettese beszélt a mindennapi.hu-nak.

A kezdeményezés augusztus 29-én kezdődött és egy hónapig tart a fővárosban. Szabó Ilona, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese a mindennapi.hu-nak nyilatkozva elmondta: a soproni régióra jellemző becsületkasszákat Budapest két pontján állították ki. A becsületkasszákat két italautomata alkotja, amelyekből a palackozott vizet meg lehet venni, de ingyen is el lehet venni. Azt, hogy fizet ezért, vagy sem, azt a vásárlók becsületére bízzák. Szabó Ilona lapunknak elmondta: az akcióból befolyt pénz duplája a Csodalámpa Alapítványé lesz, a becsület-indexet pedig az akció végén közzéteszik


Sok kicsi, sokra megy

Arra a kérdésre, hogy honnan jött a becsületkassza ötlete, Szabó Ilona elmondta: Nyugat-Dunántúlon, Soprontól Szombathelyig sok helyen találkozhat az ember hokedliből, kisasztalból, rajta néhány háztáji terményből és egy pénzgyűjtő befőttesüvegből álló magányos standokkal. A termények csinos köntösbe csomagolva, eladó nélkül kelletik magukat az arra járóknak. A vásárló a kiválasztást követően az ellenértéket egy befőttesüvegbe teheti. A bank vezérigazgató-helyettese elmondta: a módszer működik, a termény fogy, a pénz szépen gyűlik. Szabó Ilona hozzátette: általános vélekedés, hogy a nyugat-dunántúliak becsületesebbek a magyar átlagnál, de a banknál úgy gondolták, hogy kipróbálják ezt a módszert a fővárosban is, kíváncsiak voltak, hogy megél-e Budapesten a fair-play eme szimbóluma. A becsület tesztelése mellett persze a befolyt pénz sorsát is nemes célokra kívánják fordítani, és választásuk a Csodalámpa Alapítványra esett.


Segítő kezek. Fotó: MTI

A hideg vizet kínáló automatákat hétfőn helyezték ki Budapesten: az egyiket a Bajcsy- Zsilinszky út - József Attila utca sarkán álló irodaház árkádjai alatt kapott helyet, a másik az óbudai Kolosy Téren készteti kíváncsiságra az arra járókat. Szabó Ilona elmondta: bár csak tegnap óta vannak terepen az automaták, sokan bizalmatlanul nézegetik a készülékeket.

A cél nemes, hiszen a befolyt összeg dupláját a beteg gyermekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítvány kapja. Az italautomata-becsületkassza működése egyszerű: fél liter ásványvizet ad mindössze ötven forintért. Az átlagos automatáktól eltérően, ezen a gépen olyan gombot is találunk, amely fizetés nélkül is kiadja a palackot. A becsületkassza mellett nem áll biztonsági őr, nem figyelik kamerák sem. Szabó Ilona elmondta: a vásárló lelkiismeretén múlik, hogy fizet-e a vízért, és ezáltal támogatja a Csodalámpa Alapítványt.

A kezdeményezés egy hónapig tart, a szervezők pedig ígérik: az akció eredményét a hónap végén közzéteszik. Kíváncsian várjuk az eredményeket.


Kozma Zsuzsanna

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.