Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-15 14:05:00

Minisztériumi késlekedés miatt nem kaptak fizetést az alkalmazottak

Anyagi gondokkal küzd a Nemzeti Színház

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szerint a színház nem jelezte időben likviditási gondjait. Alföldiék azt mondják, többször is kérték a szaktárca segítségét.

A Nemzeti Színház alkalmazottai márciusi fizetésüknek csupán a felét kapták meg április elején, mivel a színház nem tudott megállapodni a támogatásról a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával − mint erről korábban hírt adtunk. Információnk szerint az alkalmazotti viszonyban állók fizetésének a felét a színház saját tartalékaiból fizette ki. Először a színházat kerestük meg kérdéseinkkel, azonban az intézmény a minisztériumhoz irányított bennünket, ahol azt a választ kaptuk, hogy a minisztérium az államháztartási egyensúly megőrzését szolgáló februári zárolások miatt idén március 16-án határozta meg a 2011-es támogatási összegeket. A társaságok üzleti terveinek beküldési határideje 2011. március 31. volt, így az üzleti tervek értékelése, esetleges hiánypótlása és elfogadása jelenleg soron kívüli eljárással folyamatban van. Az idei támogatások kifizetése ezért csúszik.

A minisztérium az év elején jelezte a társaságok felé, hogy a közhasznú szerződések és keretmegállapodások alapján az intézmények kérésére a támogatási szerződés megkötéséig, de legfeljebb három hónapig úgynevezett áthidaló támogatást tud nyújtani, hogy folyósítani tudják a január-márciusi béreket és járulékokat. A minisztérium szerint azonban április első hetéig a társaságok – köztük a Nemzeti Színház – nem jelezték jelezték a minisztériumnak, hogy pénzügyi gondjaik lennének.

A minisztériumtól kapott információkkal ismét a Nemzeti Színházhoz fordultunk, ahol azt a választ kaptuk, hogy Alföldi Róbert igazgató még 2010 végén levélben fordult a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Vagyongazdálkodási Főosztályához, hogy a minisztérium és a Nemzeti Színház között létrejött keretmegállapodás, valamint a színház által egyidejűleg megküldött költségterv alapján a 2011. év eleji pénzügyi nehézségek elkerüléséért áthidaló támogatásra van szüksége az intézménynek. Az igazgató levelében kifejezte abbeli reményét is, hogy a támogatási szerződés megkötésére sor kerülhet az áthidaló támogatás három hónapos folyósítási ideje alatt, így a Nemzeti Színház Zrt. 2011. évi további működésének nem lesz pénzügyi akadálya. A Nemzeti Színház állítása szerint tehát jelezte a NEFMI felé, hogy támogatásra van szüksége.

A színház szerint sem az üzleti tervre, sem az abban foglaltakra nem érkezett válasz, pedig a színház idén februárban a 2010-es szakmai és pénzügyi beszámolókat is benyújtotta, hogy a támogatási szerződés megkötése elől minden akadály elhárulhasson. Márciusban az intézmény vezetése ismét levélben fordult Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz, újfent jelezve, hogyha a támogatási szerződést márciusban nem írják alá, és az esedékes támogatás április elején nem érkezik meg, akkor a színház nem tud eleget tenni az április eleji fizetési kötelezettségeinek. Azonban erre a levélre sem érkezett válasz.

Április elején a Nemzeti Színház vezetése újra levélben fordult a vagyongazdálkodási főosztályhoz, hogy a támogatási szerződés megkötésének elhúzódása miatt bekövetkezik az, amit már többször jelzett: az intézmény nem tud eleget tenni az április elején esedékes fizetési kötelezettségeinek. A színház legfrissebb információi szerint a támogatási szerződés aláírására és azzal egy időben a támogatási összeg folyósítására 2011. május elején kerülhet sor.

A Nemzeti Színház sajtósa a mindennapi.hu kérdéseire küldött válaszlevelében azt írta, hogy a kialkult helyzet „nemcsak a Nemzeti Színházat érinti, hanem a minisztériumi fenntartású gazdasági társaságokat is, mintegy húsz intézményt”.

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.