Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-07 14:20:00

Törvényt sért az az állam, amely korlátozza a net használtát

Alapvető emberi jog az internethozzáférés

A világháló hozzáférésének indokolatlan korlátozása a deklaráció szerint jogsértés, ezzel szárnyukat szegték a francia „kalózellenes” törekvések.

Az ENSZ nyilvánosságra hozta: az internethez való hozzáférés alapvető emberi jog. A nationaljournal.com rámutat: a deklaráció mögött az internet különleges szerepe áll az arab tavaszhoz köthető eseménysorokban csakúgy, mint az Obama-adminisztráció katonai visszaéléseinek kommunikációjában. Frank La Rue, az ENSZ különmegbízottja a deklarációval kapcsolatban kijelentette: „az internet nélkülözhetetlen eszköz az emberi jogokért való küzdelemhez, az egyenlőtlenségek eltörléséhez, az emberiség gyorsuló fejlődéséhez és az emberi haladáshoz”.

A különmegbízott rámutatott: a jövőben minden tagállamnak különösképpen is dolgoznia kell rajta, hogy „megkönnyítsék a világhálóhoz való hozzáférést mindenki számára”. Az ENSZ ezzel együtt kiállt az internet, mint kommunikációs platform mellett azzal, hogy az információs hálózatnak hatalma van akár károkat is okozni a társadalomban. Mindemellett nemzetközi jogot sért az az állam, amelyik korlátozza állampolgárainak a hozzáférést amellett, hogy indokolt esetben – helyes mértékben – egy-egy kormányzat élhet a korlátozás eszközével. Ennek kapcsán merült fel Franciaország felelősségének kérdése – a köztársaság apparátusa ugyanis a visszaeső internetes kalózok ügyében egyes személyek kapcsán a tartós korlátozás alkalmazását vállalja, amit az ENSZ aránytalan büntetésnek tart.

 

nationaljournal.com/-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.