Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-26 19:00:00

Átmenetileg akár meg is duplázódhat az ösztöndíjasok bére

Aki borítékot fogad el, súlyos büntetésre számíthat

A rezidensekhez hasonlóan támogatja a kormány a továbbképzésben résztvevő szakorvosokat és szakdolgozókat is. A feltétel is ugyanaz: hálapénz nélkül itt maradni.

– A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a rezidensekhez hasonlóan ösztöndíjjal szeretné támogatni a szakorvosokat és szakdolgozókat is. Ennek érdekében ősztől megközelítőleg tizenkétmilliárd forintot lehet majd fordítani a Társadalmi Megújulás Operatív Programból (TÁMOP) a továbbképzésben részt vevők, az őket ez idő alatt helyettesítők támogatására, illetve alkalmazásukra – jelentette be Szócska Miklós. A szakállamtitkár kiemelte: ez egy újabb üzenet azon dolgozók számára, akik itthon képzelik el a jövőjüket, akik a magyar egészségügyben kívánják a betegeket gyógyítani.


Életpályák, ösztöndíjak

Várhatóan szeptemberben jelenik meg az a felhívás, amely csaknem 6 milliárd forint keretösszeget tartalmaz majd. A pályázók az első szakvizsgát követő további szakvizsgához, illetve szakdolgozói képesítéshez kaphatnak támogatást, részesülhetnek ösztöndíjban a képzésük idejéig. Anyagi hozzájárulást kérhetnek a tananyagok, tankönyvek költségéhez, de a vizsgadíjak, a szállás illetve az utazás költségeinek a finanszírozásához is.

A pályázatnak a korábban bejelentett rezidens ösztöndíjhoz hasonló feltételei lesznek, vagyis a pályázóknak vállalniuk kell majd, hogy nem fogadnak el hálapénzt. Szintén elvárás lesz, hogy legalább annyi ideig dolgozzanak a közszolgálati egészségügyben, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapták – vagyis átlagosan két évig. Ezúttal az intézmények is reménykedhetnek némi elsősegélyben, az államtitkárság szintén több mint 6 milliárd forinttal támogatja a szolgáltatókat, hogy a képzésben részt vevő dolgozók helyettesítését megoldják.


Feszültség lesz

Az intézkedés vélhetően még a rezidensi programnál is komolyabb bérfeszültségeket generál majd az ágazatban. Ezzel Szócska Miklós is tisztában van, ám – mint ahogy azt felvetésünkre reagálva – rámutatott: a jövőbe kell befektetni. Az államtitkár a mindennapi.hu-nak azt mondta, hogy nemcsak a támogatott és a nem támogatott dolgozók között, de valószínűleg ösztöndíjas és ösztöndíjas között is lesz feszültség. A továbbképzési támogatásnál ugyanis a hiányszakmákra akarnak fókuszálni, vagyis feltételezhető, hogy egy patológus nagyobb eséllyel pályázik a támogatásra, mint például egy sebész szakorvos.

A szakállamtitkár úgy véli, a tanulni vágyó szakorvosok számára ez a támogatás már olyan mértékű, ami miatt érdemes itthon maradni. Noha pontos összeget nem árult el Szócska Miklós, azt jelezte, hogy az ösztöndíjprogramban résztvevő rezidenseknek juttatandó százezer forintnál nagyobb mértékű támogatással számolhatnak az érintettek. Ez adott esetben akár a szakorvosi bér megduplázását is jelentheti, igaz, csupán átmenetileg, ráadásul oly módon, hogy a kiegészítés nem számít majd bele a nyugdíjalapba.


Jaj a lebukottaknak!

Kérdéses, hogy a mostani bejelentésre miként reagálnak az érintettek érdekképviseletei, hiszen az egészségügyi kormányzat – akárcsak a rezidensi ösztöndíj kapcsán – a bejelentés után ül tárgyalóasztalhoz a kamarákkal. Az államtitkár ezzel összefüggésben megjegyezte: a köztestületekkel a végrehajtás mikéntjéről akarnak egyeztetni, az intézkedés megtételéről a kormány döntött.

Akárcsak a rezidenseknél, most sem tudta pontosan megmondani Szócska Miklós, hogy a támogatás feltételéül szabott hálapénz-mentességet vajon hogyan ellenőrzik majd. Azt viszont hangsúlyozta, hogy ha szabályszegésen kapnak egy ösztöndíjast, akkor a „lebukottnak” utolsó fillérig vissza kell fizetnie a támogatási összeget. Szócska Miklós ezzel kapcsolatban úgy véli: az elnyerhető kiegészítések jócskán meghaladják majd a paraszolvencia nagyságát, tehát az érintetteknek nem is éri meg elfogadni a borítékokat. Az államtitkár portálunk kérdésére válaszolva jelezte azt is, hogy hálapénz kapcsán nemcsak a betegek által juttatott pénzekre gondolnak, hanem – például – a beszállítók által adott „juttatásokra” is.

A programban résztvevőknek tehát minden bizonnyal készülni kell arra, hogy még akaratlanul se hagyják magukat korrumpálni egy-egy gyógyszergyártó, vagy műszerforgalmazó cég által. Az persze továbbra sem tisztázott, hogy vajon ki és milyen eszközzel, módszerrel ellenőrzi majd, hogy egy tengerparti üdülőhelyen rendezett szakmai kongresszuson a pályázati program kedvezményezettje vajon tanulmányi kötelezettsége okán, avagy tiltott gyógyszergyári juttatás révén vesz részt.

 

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.