Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-30 11:54:00

Budapesten kívül akár 60-70 százalékos támogatási intenzitás a kkv-knak

A vidéki vállalkozásokat inspirálja az Új Széchenyi Terv

Az Új Széchenyi Terv, vállalkozásokat érintő pályázatai esetén a vidéki aspiránsok kerültek előtérbe az ország fejlettebb, központi régiójában tevékenykedő cégeivel szemben, derül ki a magyarországi pályázati tanácsadó cégek elemzéseiből.

„Az Új Széchenyi Terv kiírásai között szerepel: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, képzésekkel kapcsolatos pályázatai esetében a budapesti és Pest megyei cégeket kizárták, míg a vidéki vállalatok akár 100 százalékos támogatást is elnyerhetnek. Az innováció támogatása továbbra is kiemelt cél régiótól függetlenül” közölte az MTI-vel Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary páláyzatíró cég ügyvezetője.

Az elemzésből kiderül: a megújuló energiaforrással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre akár 250 millió forint is igényelhető 30-60 százalékos támogatási arány mellett a vidéki régiókban. A komoly munkahelyteremtéssel járó projektekhez akár 1 milliárd forint támogatást biztosító pályázat is csak a vidéki beruházásokhoz nyújt segítséget.
Összességében az ÚSZT keretében a 6 konvergencia régióból pályázni kívánó vállalkozások nemcsak több pályázati kiírásból választhatnak, hanem az egyes kiírások keretében több pályázó is részesülhet támogatásban. A gépbeszerzéseket, komplex beruházásokat – a munkahelymegőrzés és teremtés érdekében – az ország egész területén támogatja az ÚSZT.

Szembeötlő, hogy míg egy budapesti projekt vállalati mérettől függően maximum 20-30 százalékos támogatási intenzitás mellett juthat támogatáshoz, addig a vidéki kkv-k 35-40 százalékos aránnyal számolhatnak. A vidéki projektek 60-70 százalékos támogatási arány mellett pályázhatnak, a központi régió cégei pedig csak 20-50 százalékos hozzájárulást igényelhetnek.

A közlemény szerint üdítő kivételt jelentenek az innovációs pályázatok, amelyeknél a központi régió cégei is a vidékiekkel azonos feltételekkel pályázhatnak. Az innovációs potenciál növelése érdekében az ország egész területéről várják a kkv-k pályázatait 5-25 millió forintos támogatási összegre akár 65 százalékos támogatási arány mellett. A komplexebb innovációs projektek is azonos elbírálás alá esnek, függetlenül azok megvalósítási helyszínétől. A központi régió pályázni kívánó vállalkozásai hátrányosabb helyzete abban is megnyilvánul, hogy az egyes kiírásoknál nagyobb versennyel kell szembesülniük, hiszen a keretösszegek, s így a várható támogatásban részesülő projektek száma jóval kevesebb, mint vidéken.

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.