Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-29 07:30:00

Hőségben fellélegezhetnek az allergiások

A tévék nem kérnek a pollenriasztásból

Csaknem kétmillió allergiás reménykedhet abban, hogy a következő hetek száraz, meleg időt hoznak. A hőséget ugyanis a parlagfű sem bírja, így a pollen-érzékenyek réme egyszerűen kiszárad.

A legóvatosabb becslések szerint is legalább 1,5-2 millióra tehető az allergiások száma Magyarországon. A szakemberek vészharangot kongatnak, azt mondják, ez a szám drasztikusan emelkedni fog a következő években. Az érintettek döntő többsége ráadásul a parlagfű pollenjére érzékeny, ám e gyomnövény ellen egyre tehetetlenebbek vagyunk – állítja az országos tiszti főorvos.

Paller Judit a téma kapcsán rendezett sajtótájékoztatón néhány jó tanáccsal is ellátta az allergiásokat. Mint mondta, a betegek maguk is sokat tehetnek állapotuk súlyosbodása ellen. Például a gyakori hajmosással, a rendszeres ruhacserével, valamint a lakások hajnali szellőztetésével elérhető, hogy a parlagfű virágzásának időszaka viszonylag könnyen átvészelhető legyen.

A parlagfű-helyzetről szólva az illetékes rámutatott: noha ez az egyetlen, kötelezően irtandó gyomnövény, a mentesítés megoldhatatlannak tűnik. Érdekes tény – jegyezte meg a tiszti főorvos, hogy a kisebb településeken élők jobban odafigyelnek arra, hogy kertjükben ne szaporodjon el a parlagfű. A legnagyobb gondot a vállalatok tulajdonában lévő, hatalmas területek jelentik, amelyek esetében a hanyag tulajdonos inkább kifizeti a büntetést, mint hogy költene erre a célra.


A tévék nem fújnak riadót

Paller Judit tájékoztatása szerint a helyzet súlyosságát jelzi, hogy 1992, vagyis a parlagfű-monitorozás kezdete óta soha nem mértek olyan kiugróan magas pollenkoncentrációt a levegőben, mint tavaly augusztusban Nyíregyházán.

Az idei időjárás-prognózisok alapján a szakember elhúzódó, de szélsőséges értékektől mentes allergiaszezont jósol. A mostani hűvös, esős idő ugyan késlelteti az allergiás tünetek megjelenését, ám a csapadék megszűnésével, a felmelegedéssel együtt magához tér a parlagfű és hamarosan ontani fogja a pollent. Sajátos módon az allergiások csak abban reménykednek, hogy idén is lesznek száraz, forró időszakok, ami – nemcsak az embereket teszi próbára – a parlagfű számára végzetes lehet, mivel a növény egyszerűen kiszárad.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Hálózatának adatai szerint a parlagfű pollenjei július közepén jelentek meg nagy számban. Ezekben a hetekben az esőzések következtében pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet – azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával pollenszórása felerősödik és augusztus elején várhatóan elindul a parlagfű szezon.

A hatóságnál megjegyezték azt is, hogy ugyan alapvető fontosságú lenne a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális pollenhelyzetről, az esetleges riasztásokról sem a közmédiumok, sem a kereskedelmi televíziók nem számolnak be. Az érintettek ennek ellenére értesülhetnek a vészhelyzetről, igaz, ehhez el kell látogatni a www.oki.antsz.hu honlapra, ahol a legfrissebb pollenhelyzetről, de más, allergiát kiváltó virágporok koncentrációjáról is értesülhetnek.
Másik újításként a hivatalos oldal mellett a nyilvános oldalak adta lehetőséget is kiaknázva igyekeznek minden érintetthez eljuttatni jelentéseiket, ezért a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon is közzé teszik mind a friss napi jelentést, mind pedig az aktuális parlagfű jelentést.


Hiányzás oka: allergia

Budapesten az elmúlt tíz évben megduplázódott az allergiások száma, jelenleg a fővárosiak több mint 20 százaléka küzd valamilyen allergiától. Országos szinten 12 év alatt 9-szeresére nőtt a betegek száma.

A betegség nemcsak kellemetlen, de igen költséges is, jelentős kiadásokat okoz a betegeknek és a társadalombiztosítónak ugyanúgy, mint a munkáltatóknak. Potálunknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) elmondták: adataik szerint 2009-ben 6,25 milliárd forintba került a betegek ellátása a társadalombiztosítás számára, 2010-ben 20.721 esetet regisztráltak, 251,954 volt a keresőképtelenségi nap.

Az összesítés alapján egy allergiás megbetegedés esetén átlagosan 12 napot vannak keresőképtelen állományban a betegek. A legtöbb, 17 igazolt nap oka az asztma, allergiás asztma 15 nap, míg az allergiás bőrgyulladás miatt 13 napot vannak távol a munkavállalók egy évben. Ezek az adatok azonban korántsem jelzik a betegállomány valós időtartamát, hiszen a munkaadó által fizetett első 15 napot az OEP-nél nem regisztrálják.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.