Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-25 15:45:00

Kérdéses az oktatók támogatása

A százezer a rezidenseknek nem elég?

Az egészségügyi kabinet által az orvosgyakornokoknak ajánlott, havi százezer forintos ösztönzés nem aratott osztatlan sikert az érintettek körében. Ráadásul az oktatók finanszírozásának a részletei sem ismertek.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága meghirdette a korábban ígért, a rezidensek támogatását célzó ösztöndíjpályázatát. A szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly-ösztöndíja és a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos-ösztöndíja azonban nem aratott osztatlan sikert az érintettek körében, sőt, ahogyan a Magyar Orvosi Kamara elnöke fogalmazott: a „biztosítékot is kiverte”. 


Szakorvosjelöltek vitatott támogatása

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy havi nettó százezer forintos ösztöndíjjal kíván a szakorvosjelöltek jövedelmi helyzetén javítani. A pénzt pályázati úton ösztöndíj formájában kaphatják azok, akik vállalják, hogy a támogatásért a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig fognak Magyarországon dolgozni, amennyi ideig a program támogatásában részesülnek (vagyis nagyjából öt évig).

A pályázónak ugyanakkor vállalnia kell, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt nem fogad el. A most meghirdetett ösztöndíjprogram az első üzenet a fiatal orvosoknak; az államtitkárság rövid időn belül az ágazat dogozóit érintő újabb bejelentést fog tenni – közölte nyomban a kabinet, reagálva azokra a kijelentésekre, miszerint ez a lépés súlyos bérfeszültséget okoz majd az egészségügyi dolgozók körében.


Egyenlők és egyenlőbbek

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint hiábavaló volt a figyelmeztetés, az intézkedés minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál a rezidensek és az orvosok között, illetve a rezidensek körében is azzal, hogy harmincezer orvosból mindössze hatszáznak adnak „nem jelentéktelen” összeget. A nyugdíjhoz közelítő szakorvosok nettó bére ugyanis nem éri el a 190 ezer forintot, tehát azt az összeget, ami a rezidensek ösztöndíjjal növelt bevétele lenne. Hiú ábránd azt várni, hogy ilyen anyagi környezetben az idősebb, tapasztalt kollégák önfeláldozóan segítsék és tanítsák a fiatalokat – tette hozzá az elnök, aki megjegyezte: a szakorvosjelölteknek nem átmeneti ösztöndíjat, hanem tisztességes bért kellene fizetni. A hálapénz kapcsán pedig a legnagyobb anomáliát az ellenőrizhetetlenség jelenti – állítja Éger István. A portálunk által a szakorvosjelöltek körében végzett, reprezentatívnak aligha mondható felmérés is a kamara elnökének a szavait igazolja.

Az egyik, gyermekorvosnak készülő érintett azt mondta: havi százezer forint kiegészítés ugyan jól hangzik, de erre nem alapozhatja a jövőjét, hiszen az sem a későbbi, kezdő bérébe, sem a nyugdíjalapjába nem számít bele, az adóalapját viszont növeli, ezért továbbra sem biztos abban, hogy megvárja itthon az őszt, inkább válogat a külföldi ajánlatok között.

Felháborodva nyilatkozott a mindennapi.hu-nak az a rezidens, aki két éve kezdte a szakorvosképzést: igazságtalannak és megosztónak tartja az ötletet. Mint mondta, a kórházban, ahol dolgozik, már most is nagy a feszültség, és várhatóan az csak fokozódik, ha ősszel megjelennek a kivételezettek. Sérelmesnek tartja, hogy az újak pusztán azért részesülnek jutalomban, mert jókor vannak jó helyen, így élhetnek a nyomásgyakorlás eszközével. Ő és fiatal kollégái úgy érzik, azért bünteti őket a kormány, mert csendben tudomásul vették a lehetőségeket, és itthon maradtak. 


Mester és gazdag tanítványai

Miközben a rezidensek támogatása már körvonalazódik, a szakorvosjelöltek oktatását vállaló doktorok díjazásáról nem sokat tudni. Csak annyi bizonyos, hogy mindenki valahogyan részesülni fog a pályázati pénzekből, de homály fedi, hogy ki mikortól és milyen feltételekkel kap bérkiegészítést a fiatalok felkészítéséért. A mentorok körében is igen vegyes fogadtatásra lelt az államtitkárság „honhoz kötő” ötlete. Az egyetemi kórházakban dolgozó orvosok közül többen úgy vélik, lesznek olyan kollégák, akiket pozitívan diszkriminál a rendszer, és lesznek olyanok, akiknek majd miattuk kell többletmunkát vállalniuk.

A rezidensek és az oktatók között is mesterséges éket jelent az ösztöndíjprogram, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte elképzelhetetlen, hogy az orvostanárok fizetését is százezer forinttal egészítse ki a kabinet. Ha viszont ez mégis így lenne, az az ellátórendszerben okozna torzulásokat, mivel az idősebb szakorvosok megrohamoznák az egyetemi klinikákat.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.