Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-03 11:19:00

Szociális populizmust emleget az államtitkár

A romakérdés két arca Magyarországon

A szociális foglalkoztatás a kormány romapolitikájának egyik központi eleme - emelte ki a társadalmi felzárkózatásért felelős államtitkár bécsi sajtóbeszélgetésen.

A jobbára német nyelvű újságírók részvételével megrendezett, időnként élénk vitává átalakult sajtóeseményen Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon első ízben külön államtitkárság foglalkozik a romák integrációjával. A közigazgatási és igazságügyi minisztériumnál elhelyezett államtitkárság részvétele gyakorlatilag minden szociális- és foglalkoztatásügyi döntéshozatalban biztosított.

A romák felé mindez azt az üzenetet közvetíti, hogy létrejött egy külön, „velük foglalkozó” államtitkárság, „valaki felelős értük”. A többség felé pedig azt, hogy a romák felzárkóztatása nemzeti kérdés, mindenkit érintő ügy - jelentette ki. A romapolitikát illetően kiemelte a romák képzéssel összekötött közmunka-programokban való foglalkoztatását és az úgynevezett pozitív diszkriminációs intézkedéseket. Az eredményekhez idő kell, de már „elindult valami” - mondta.

Kiemelte azt is, hogy a kormány megvédi a romákat. Mint mondta, a Btk. „egyenruhás bűnözésről” szóló hétfői módosításáig nem volt eszköz a kezében, hogy fellépjen a gyöngyöspataihoz és hajdúhadházihoz hasonló felvonulások ellen, a módosítás azonban „véget vet a félkatonai szervezetek felvonulásainak”. Magyarországnak a romakérdésben „két arca van” - fogalmazott. Az egyik az, hogy a romák és nem romák között az elmúlt évszázadok folyamán létezett egyfajta békés együttélés, és már a rendszerváltást megelőzően, majd azután is voltak példák integrációs programokra.

A másik arca - mondta - a paramilitáris csoportok felvonulásai, cigánygyűlölet és az, hogy egyesek az interneten „cigányterrorról” beszélnek. „Egy parlamenti párt erre a témára építve 17 százalékig küzdötte fel magát” - tette hozzá. Kijelentette: „nem akar megértést kérni” a Jobbik számára, ugyanakkor a jelenségre „nem egyfajta újjáéledt nácizmusként vagy irredentizmusként” kell tekinteni, és az nem is nevezhető kizárólag bal- vagy jobboldalinak, hanem „szociális populizmus”, amely a romákat mondja ki bűnösnek és a félelemre épít. Nem véletlen - tette hozzá - hogy a párt támogatottsága azokban a térségekben erős, ahol a romákat korábban foglalkoztató egykori szocialista nehézipar összeomlott és magas a munkanélküliség, az állam pedig „kivonult” és „magára hagyta az embereket”.

Újságírók felvetésére, hogy nem kellett volna-e Orbán Viktornak a gyöngyöspatai incidensek alkalmával „előbb és határozottan megszólalnia”, Balog úgy vélekedett, hogy a kormány megfelelően kezelte a kérdést. Rámutatott, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre utazott és több száz rendőrt vezényeltek a településre. Felidézte, hogy a rendőrség feljelentéseket tett, a bíróság azonban megfelelő jogszabályi háttér hiányában elrendelte az őrizetbe vettek szabadlábra helyezését.


(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.