Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-14 17:04:00

Adóhiány mellé mulasztási bírság, adóbírság és késedelmi pótlék

A netes kereskedelmet is ellenőrzi az adóhatóság

Idén is várható átfogó ellenőrzés az internetes kereskedelemben, mivel a világhálón értékesítő állampolgár köteles adót fizetni, de ez általában nem történik meg.

Az internetes kereskedelem térhódítása vitathatatlan, ma már a legtöbb nagyáruház – esetenként a saját webáruháza mellett –is belépett ezekre a piacokra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV, akkor még APEH néven) 2009-ben vizsgálódott a felhasználók körében, ám most újra középpontba került az értékesítés utáni adózás elmaradásának a problémája.

Az ingó vagyontárgyak értékesítése után adót kell fizetni, ám a legtöbbször ez nem valósul meg. A NAV álláspontja szerint ha a magánszemély üzletszerű tevékenységként űzi a netes értékesítést, akkor adóalanynak minősül. Bejelentkezési és adószám-igénylési kötelezettség terheli. Minden év május 20-ig meg kell állapítania az adóját, azt bevallani és befizetni. Természetesen így számlaadási kötelezettsége van, ráadásul az iratmegőrzés szabályai is érvényesek rá – iratnak minősül akár a sikeres aukcióról értesítő e-mail is. Egyéni vállalkozóknak öt, gazdasági társaságoknak nyolc évig kell megőrizni ezeket a bizonylatokat.

Érdemes fokozottan figyelni az internetes kereskedelmet érintő – egyébként éppen bíróság előtt lévő – adószabályokat, de egy szakképzett könyvelő felkeresése a legbiztosabb megoldás. Ha a revizorok úgy ítélik meg, hogy a kereskedő elmulasztotta bevallani az adóévben szerzett jövedelmét, az igen drága lehet. Az adóhiány mellé mulasztási bírság, adóbírság és késedelmi pótlék is járulhat, ami akár a teljes bevételt is meghaladhatja.

Az adókötelezettség nem kérdés, de annak a mértékén még vitatkoznak: az adóhatóság és az adószakértő álláspontja gyökeresen eltér egymástól. A „vita” végkimenetelét csak a bíróság határozhatja meg, övé az utolsó szó a kérdésben. Az adóhatóság önálló tevékenységből származó jövedelemnek veszi az e-kereskedés bevételét, ezért még a szuperbruttósítás szabályai is ide vonatkoznak. Az adószakértő álláspontja szerint az ingóértékesítésre vonatkozó szabályok szerint kellene az adóalanyoknak adózniuk, ami jóval kedvezőbb lenne a NAV által preferált értelmezésnél.  

 

ASC

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.