Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-13 16:30:00

A helyi tehetség felmérése folyik Mátraverebélyen

A minisztériumot nem érdekli az önsegítő falu

A kézügyességre alapozott munka akár szerény megélhetést is eredményezhet a közeljövőben. A fő cél azonban a helyi erőforrások, a tehetség és a tudás felmérése – nyilatkozta Seres Mária, Mátraverebély polgármestere.

Honnan ez az ötlet?

– Egyik önzetlen segítőnktől, Csillag Erzsébettől származik a kézműves munka ötlete. Ő kertészkedésre, állattartásra tanítja a szociális közmunkás helybelieket, vagyis arra, hogyan kell hagyományos módon gazdálkodni. A gyakorlati munka mellett heti egy napon elméleti oktatást tart. Ennek kapcsán jutott eszébe, hogy mi lenne, ha a régi falusiak módjára, beszélgetés közben is járna az emberek keze, és valami hasznos munkát végeznének - mondta Seres Mária.

– Mi készül beszélgetés közben?

– Először kosarat fontak a közmunkásaink, de hozzáértő és mindenkit betanító embert egy másik faluból kellett hívni, mert az a két idős cigány ember, aki ehhez értett Mátraverebélyben, már meghalt. A résztvevők azóta felfedezték az alkotás örömét, amikor pedig egy-egy általuk készített terméket sikerül eladni, olyankor nagyon boldogok! Most, az adventi időszakban a közmunkás asszonyok karácsonyfára való mézeskalács figurákat sütnek, gyöngyöt fűznek, szövetből és különféle, az erdőben gyűjtött termésekből díszeket készítenek. A férfiak fonott díszeket gyártanak.

– Mi lesz a karácsonyfadíszek további sorsa?

– Ezekkel díszítjük a község közintézményeiben felállított karácsonyfákat, egy részüket a közmunkások hazavihetik a saját lakásuk dekorálására. Felajánlottam a Belügyminisztériumnak is, hogy igény esetén szállítunk belőlük a tárca karácsonyfáira, de erre a megkeresésre egyelőre nem kaptam választ. A további termékeket szándékaink szerint értékesíteni fogjuk. A faluban nincs piac, ezért az adventi időszakban a községi művelődési házban hetente egyszer vásári napot tartunk, illetve közvetlenül karácsony előtt Mátraverevély-Szentkúton, a Nemzeti Kegyhelyen is szeretnék a díszeket árusítani. A téli közfoglalkoztatással azonban hosszabb távú céljaink is vannak. A karácsonyfadíszek készítése során felmérjük, hogy a munkanélküli helyi lakosok közül ki és mire képes, mit tud. Erre a tudásra alapozva a jövőben kézműves szövetkezetet szeretnénk alapítani.

– Karácsony egyszer van évente: mit gyártana még a szövetkezet?

– Először közmunkásaink nagy méretű, fenék nélküli kosarakat fonnak majd. Jövőre minden porta elé kiteszünk kettőt, megtöltjük földdel, és virágokat ültetünk beléjük. Tavaszra lesz már az önkormányzatnak fóliasátra, amelyben elő tudjuk nevelni a palántákat. Nem mindegy ugyanis, hogy néz ki a falu! Mátraverebély-Szentkútra mintegy 200 ezer zarándok érkezik évente, nagy részük községünkön keresztül. A tisztaságról szerencsére tudunk gondoskodni, de kell valami pluszt is nyújtani, ami kellemes a vendég szemének. Emellett azt is tervezzük, hogy minden mátraverebélyi ház, összesen hétszáz ingatlan, egységes, kerámiából égetett házszámot kap. Ezeket szintén a közmunkások készítik el saját kemencénkben. Hasonló stílusú, ugyancsak kerámia utcanévtáblák kihelyezését is tervezünk a község területén. A Startmunka mintaprogramban a közmunkásokat nem csak külső munkákra alkalmazhatjuk, hiszen a téli időszakban gyakran előfordulhat, hogy a szabadban nem is tudnának mit dolgozni. A programban jelenleg mintegy negyvenen vesznek részt, és különösen nagy öröm, hogy sok külső érdeklődő is ellátogat a foglalkozásokra. Tudják, hogy ott hasznos dolgokat tanulhatnak!


MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.