Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-21 15:30:00

Kis lélegzethez jutott a világ

A magyarok kritizálják legjobban a hazai gazdaságot

Lesújtó a magyar lakosság véleménye a nemzetgazdaság általános állapotáról és a helyi gazdasági teljesítményről: a saját gazdaságukat legnagyobb kritikával illető országok sorában vagyunk, állítja az Ipsos.

Kis lélegzethez jutott a világ: szeptemberben az augusztusi esés után 1 százalékpontot emelkedett a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga, éppen úgy, mint a helyi gazdaság teljesítményének jó minősítése – tudtuk meg Komlósi Pétertől, az Ipsos vezérigazgató-helyettesétől. A közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hathavi pozitív várakozások mutatója azonban változatlanul 24 százalékon maradt. Nem romlott tovább a magyar lakosság véleménye a nemzetgazdaság általános állapotáról és a helyi gazdasági teljesítményről, maradtunk, ahol voltunk: a saját gazdaságukat legnagyobb kritikával illető országok sorában. A jövőre vonatkozó gazdasági várakozások valamelyest pesszimistábbá váltak, a múlt hónapban 8, ezúttal 6 százaléknyian remélik a közvetlen gazdasági környezet javulását – állítja a legfrissebb Global @dvisor kutatás.


Minden régióban romlott

A hónapról hónapra mért mindhárom mutató augusztusi visszaesése, úgy tűnik, visszaköszönt a nemzetközi pénzügyi porondon, különösen Európában és az Egyesült Államokban. Figyelembe véve a szeptemberi emelkedést, az elmúlt két évben gyakorlatilag nem mutatnak változást. Miközben minden régióban romlott a múlt hónapban a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése, szeptemberben csupán Észak-Afrika (2 százalékpontot esve 41 százalék) és Európa (1 százalékpontot esve 26 százalék) mutat hanyatlást.

A Közép-Kelet és Afrika – beleértve Szaúd-Arábiát, Törökországot és Dél-Afrikát – 2011 majd‛ minden hónapjában kényelmesen bekerült a nemzetközi listák élmezőnyébe. A nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése március óta szinte változatlan, miközben a helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése és a közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hathavi várakozások pozitív mutatója egyenletesen emelkedett januártól júliusig.

Az augusztusi esést követően Törökország megtáltosodott: ebben a hónapban 13 százalékpontot emelkedett a nemzetgazdasági teljesítmény megítélésének mutatója, 13 százalékpontot emelkedett a helyi gazdaság erősnek minősítése és 15 százalékpontot emelkedett a közeljövőbe vetett hit és bizalom.


Emelkedett a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének átlaga

Míg az augusztust az európai adósságválság és a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének kétpontos esése jellemezte, szeptember már egy 1 százalékpontnyi emelkedést diagnosztizál, ami a világ polgárainak saját nemzetgazdaságra vonatkozó megítélését illeti. A 24 ország részvételével készült felmérésben Szaúd-Arábia őrzi az első helyét, amit Svédország és India követ.

Kanada a második helyről a negyedikre esett vissza a nemzetgazdaság teljesítményét megítélő index mutatójában. A hanyatlás követi az Egyesült Államok mutatóját, amely 1 százalékpontot emelkedett ugyan szeptemberre, de 5 százalékpontot esett a múlt hónapban. Európa lehúzza a nemzetközi átlagot. A sereghajtók: Spanyolország, Magyarország, Franciaország, Olaszország és Japán. Törökország demonstrálta a legnagyobb, 13 százalékpontos emelkedést, míg a legnagyobb, 8 százalékpontos hanyatlás Mexikóban volt, az egyetlen latin-amerikai országban, amely esést mutatott a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélésének mutatójában ebben a hónapban.


A helyi gazdasági teljesítmény emelkedett

Tandemben haladva a makroökonómiai mutatóval, a mikroökönómia pozitív megítélése is emelkedett 1 százalékpontot a 24 ország részvételével készült felmérés legfrissebb adatai szerint. Szaúd-Arábia vezeti a listát ebben a mutatóban is, bár 5 százalékpontot esett, ebben a naptári évben először. Kína, Svédország, Kanada és India követi.

Szeptemberben is a legalacsonyabb a helyi gazdaság Japánban, Spanyolországban, Magyarországon, Franciaországban és Olaszországban. Törökország produkálta a legnagyobb pozitív előrelépést a helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése terén, amelyet Kína követ. Kína 8 százalékpontnyi emelkedése egy egyenletes ez évi csökkenést zár le. Argentína és Indonézia is 7 -7 százalékpontot emelkedett.

 

Ipsos/ -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.