Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-18 06:43:00

Biztonsági cégeknél van a legtöbb bejelentés nélküli munkavégző

A magyarok harmadát feketén foglalkoztatják

Közel harmincezer feketén foglalkoztatott munkavállaló esetében szabott ki bírságot a munkavédelmi felügyelőség tavaly. Az építőipart tavaly a biztonsági cégek előzték meg a „feketelista” első helyén.

Közzé tették az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 2010-es ellenőrzési beszámolóját, amiből kiderül: csaknem 30 ezer munkavállalót foglalkoztattak feketén tavaly Magyarországon, és bár némileg – mintegy hat százalékkal csökkent a munkaszerződés vagy bejelentés nélkül dolgozók aránya, a munkaügyi jogsértések a dolgozók 27 százalékát teszik ki.


A biztonsági cégek a legfeketébbek

A beszámoló alapján nyilvánosságot nyert: az OMMF munkaügyi ellenőrzések keretében több mint 25 ezer munkáltatót ellenőrzött tavaly, és ezek 57 százalékánál talált valamilyen munkaügyi jogsértést, amelyek az ellenőrzésbe bevont több mint 246 ezer munkavállaló felét érintették. Ez ugyan a 2009-es adatokhoz képest némi javulás mutat, akkor ugyanis a vizsgált munkáltatók 65, a munkavállalóknak pedig 63 százaléka ügyében merült fel szabálytalanság. Jogsértést több mint 14 ezer munkáltató közül 11 ezer vállalkozásra szabott ki a hatóság, ennek értéke, több mint 3,2 milliárd forint volt.

A feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása átrendeződött, hiszen az előző évekkel ellentétben már nem az építőipari vállalkozásoknál, hanem a nyomozási, biztonsági tevékenységet ellátó cégeknél volt a legtöbb szabálysértés, csaknem minden harmadik feketemunkást itt foglalkoztattak 2010-ben. Az összesen közel 30 ezer feketén foglalkoztatott munkavállaló 26 százalékát az építőipari vállalkozásoknál derítették fel, az ellenőrzések negyedét az építőiparban végeztét. Romlott a feldolgozóipari munkáltatók jogkövető magatartása is, de kedvező változást regisztráltak a kereskedelmi vállalkozásoknál.

 

MI 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.