Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-12 19:28:00

Az azonos neműek párkapcsolatát a törvények védelemben részesítik

A jövőben sem változik a házasság definíciója

Több mint 50 ország delegáltja tett fel kérdéseket a magyar kormányt képviselő Balog Zoltánnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának meghallgatásán.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár állta a sarat, amikor főként a romastratégiáról és az Alkotmányozásról faggatták. A felvetések és kérdések döntő hányadára megnyugtató válaszokat adott a magyar illetékes, a tagállamok képviselői által megfogalmazott ajánlások többségét fontolóra is veszi a magyar kormány.

Egyetlen kérdés van, amelyben a kabinet következetesen kiáll az eredeti álláspontja mellett, nevezetesen a házasság alkotmányban rögzített definíciója. A kritikák és a rugalmasabb megfogalmazásokat célzó ajánlások dacára nem változtatják meg a házasság definícióját – hangsúlyozták a szakállamtitkárság sajtóirodáján. Portálunknak elmondták: az alkotmányozással nem változott az a meghatározás, miszerint házasság csak nő és férfi között köttethet. Mint azt a sajtóirodán elmondták, Balog Zoltán felhívta az ENSZ képviselők figyelmét arra, hogy az azonos neműek párkapcsolatát is megilleti az alkotmányos, emberi jogi, büntetőjogi védelem, ezt a magyar törvények rögzítik.

A genfi meghallgatáson Magyarország komoly elismerést kapott, az összes tagállam elismerte erőfeszítéseit a romakérdés megoldására, ugyanakkor a romákkal és az egyenruhás bűnözéssel kapcsolatos eseménysorozat kapcsán a felszólalók határozott lépéseket sürgettek. Az államtitkár jólesően hallgatta a Szentszék képviselőjének szavait, amelyekben hangsúlyozták a kereszténységnek az alkotmányban szereplő értékelését, valamint a házasság intézményének egyértelmű meghatározását.


Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.