Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-14 11:47:00

Lapszemle

A feloldott kilakoltatási moratórium nyomai az ingatlanpiacon

A Magyar Nemzet szerint az eladó lakások reklámjain is észrevehető, hogy közeledik a kilakoltatási tilalom feloldása. Szakértők szerint mindenképp az eladó jár rosszul.

A napilap keddi száma ingatlanpiaci szakértők nyilatkozatai alapján arról számolt be, hogy valóban megszaporodtak az ilyen jellegű hirdetések. Az eladók két-három százaléka azt is jelzi, hogy bedőlt hitel vagy árverezés miatt adnál el ingatlanját.

– A hitelesek már eddig is érezték, hogy előbb-utóbb bajba kerülnek. Ugyanakkor a hirdetők csak a legvégső esetben vállalják, hogy ország-világ előtt közzétegyék: bajban vannak. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a meghirdetett ár „alkuképes”, azaz bőven lejjebb lehet tornászni. Mindenki tudja, hogy a hitel bedőlése rosszabb, mint az áron aluli értékesítés, de a többség még ma is inkább kivár, és reménykedik, hiszen míg a bedőlt hitelek okozta veszteséget nem érzi azonnal a zsebén, addig a sürgős értékesítés miatti engedményt nyomban megérezné. A kivárás viszont segít nem tudomást venni a dolgokról – mondta el a lapnak Beák Attila ingatlanszakértő.

A 22-es csapdája

– A moratórium lezárultának közlése nem mozgatta meg a piacot, mert aki eddig kivárt, az továbbra is várni fog. Aki pedig azzal áltatta magát, hogy a problémája megoldódik, az továbbra sem tesz mást. Ma egyébként a lakáshirdetéseknek nagyjából 20%-át anyagi gondok miatt adják fel, legyen szó akár arról, hogy a törtlesztőrészleteket nem bírják fizetni, akár arról, hogy a lakásokat nem tudják fenntartani. Azt ugyanakkor nem árt tudni, hogy a problémák nyílt beismerése valójában a 22-es csapdája – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Bartucz Tamásm az Ibred-csoport vezetője.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.