Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-28 14:33:00

Újabb módszer az orvosok elüldözésére?

A betegek látják kárát a gyógyszergyártók vaklicitjének

Miközben az egészségügyi államtitkár „lelkeket akar menteni”, az ágazati intézkedések többsége kegyelemdöfésként hat a távozáson tépelődő szakorvosok és rezidensek számára ugyanúgy, mint a betegek állapotára.

Mint korábban többször, ezúttal is a chilei bányászok megmentéséhez hasonlította az egészségügyben dolgozók maradásáért folytatott küzdelmét a szakállamtitkár. A Magyar Rezidens Szövetség tömeges távozásra buzdító road show-jának indulásával egy időben tartott sajtótájékoztatón Szócska Miklós úgy fogalmazott: „egyenként szeretné megmenteni a lelkeket”, és az első mentőkapszulákat már le is engedte a bajba jutottakért. A kormányzat illetékese jelezte azt is, hogy még ezen héten megkeresi a rezidenseket azon javaslataival, amelyekkel úgymond „javíthat élethelyzetükön”, ám arról, hogy ez mit takar, nem árult el semmit.


Rezidensek érdekvédői?

Szócska Miklós ismét maradásra kérte úgy a szakorvos-jelölteket, mint idősebb kollégáikat, tudomásul véve azt, hogy országjáró körútjukon a rezidensek érdekvédői azt szorgalmazzák, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére. Az államtitkár elképzelhetetlennek tartja, hogy egyik napról a másikra háromezren "ugranak" majd át a határokon. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy az elvándorlási kedv tavaly óta nem változott, arányát tekintve csaknem ugyanannyian kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, mint az előző évben.

„Nincs tovább!” Ezzel a két szóval akar üzenni a most újjáalakult Magyar Orvosi Kamara (MOK) a döntéshozóknak. A drámai szavak mellett sajátos számháború is kibontakozni látszik az ágazati vezetés és a több tízezer orvost képviselő köztestület között. Míg Szócska Miklós például a szakorvosok és szakdolgozók 12 milliárd forintos képzési támogatásáról beszélt, addig Éger István, a kamara elnöke tudatta: a jelzett pénz felét az intézmények kapják, nem az érintettek.

Az államtitkár szerint a népegészségügyi termékdíjból idén 3 milliárd forintos, a jövő évre pedig 15-20 milliárdos bevétellel számolnak, amelyeket az egészségügybe, azon belül is elsősorban a bérekre forgatnak majd vissza, ezzel szemben a kamarai elnök nem lát garanciát erre, ráadásul a bevétel mértékét is igencsak kérdésesnek tartja.


A betegnek jó, ha drágul a gyógyszer…

Az ágazati intézkedések sorában szinte már-már kegyelemdöfés az októbertől érvényes, eddig sosem tapasztalt mértékű gyógyszerár-változás. Mint arról portálunk korábban hírt adott, a jövő hónap elejétől 534 gyógyszer lesz olcsóbb. Néhány napja az is kiderült, hogy az örvendetes árcsökkentéssel párhuzamban 1686 készítményért kell többet fizetni a patikában. A rekord számú orvosságot érintő módosítás hátterében az úgynevezett vaklicit áll, melynek során a gyógyszergyártók úgy „ajánlanak” árakat, hogy nem ismerik a versenytársak javaslatát.

Miközben az olcsóbbá vált gyógyszerek listáját több hete ismerhetik az orvosok, a dráguló készítményekről csak néhány napja vált teljessé a felsorolás. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) korábban azt mondták portálunknak, azért sietnek a tájékoztatással, mert az a céljuk, hogy minél több krónikus beteggel konzultálhasson a háziorvos az esetleges gyógyszercserékről.


Az OEP-nél most nem reagáltak


– A pénztár szóvivője az árcsökkentés bejelentését követően a mindennapi.hu kérdésére rámutatott: a drágulás akár előnyös is lehet a betegek számára, hiszen akaratlanul is rákényszeríti az érintetteket (orvost és paciensét egyaránt), hogy azonos hatóanyagú, de olcsóbb patikaszerre térjenek át. Ez gyakorta azt is jelenti, hogy az elavult, drága készítményekhez ragaszkodókat az árváltozással terelik át az olcsó és korszerű gyógyszerre – jegyezte meg Csete Beáta.

Az OEP-nél most nem reagáltak kérdéseinkre, így nem derült ki, hogy vajon miként tud spórolni az az olcsóbb szerekre átterelt beteg, akinek az újonnan alkalmazott készítmény új mellékhatásainak ellensúlyozására további orvosságot kell szednie. Azt sem tudtuk meg, hogy vajon az árváltoztatásnál konzultáltak-e a szakmával, vagy kizárólag a fiskális szempontokat érvényesítették.

Éger István szerint az orvosok körében igen vegyes az ármódosítás fogadtatása. Örülnek annak, hogy mód van a betegek pénztárcáját kímélő megoldásokat választani, aggódnak viszont amiatt, hogy nagyon sok új, ismeretlen gyógyszer jelent meg a hazai piacon, amelyek között nagyon nehéz a választás. A gyógyszerpromóciót szigorító intézkedések a MOK elnöke szerint célt tévesztettek, hiszen nemcsak a gyártók által fizetett luxusutakat tiltották meg, hanem az egyszerű, de hatékony termékismertetésre is alig van mód. A magukra maradt orvosoknak csupán egyetlen segítségük van, az OEP felíró programja, ez azonban kizárólag a gyógyszerkassza szempontjai alapján javasol készítményt, a beteg gyógyszerérzéknységét nem veszi figyelembe. Ráadásul nem tudni azt sem, hogy az OEP által melegen ajánlott készítmények forgalomba kerülését milyen vizsgálatok előzték meg és milyen tapasztalatok gyűltek össze az olcsó, ám gyakran ismeretlen gyártó által előállított patikaszer kockázatait illetően.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.