Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-02 12:44:00

Ments Életeket: Moss Kezet

90 ezer kórházi beteg fertőződik meg évente Magyarországon

Egy megdöbbentő adat szerint évente több mint 90 ezer beteg kórházi tartózkodása során fertőződik meg. Az ilyen típusú fertőzések akár 70 százaléka egy egyszerű, de alapos kézmosással megelőzhető lenne.

Nincs idő a kézmosásra. A hazai kórházak többségében ezzel a válasszal szembesültek a tisztiorvosi szolgálat ellenőrei, amikor számon kérték a személyzettől a kézhigiéne hiányát. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Járványügyi Osztályvezetője a mindennapi.hu-nak nyilatkozva elmondta: megdöbbentő adatok és még ennél is megdöbbentő okok jellemzik az egészségügyi intézmények higiénés állapotát.

Ócsai Lajos tájékoztatása szerint évente több mint 90 ezer kórházban ápolt beteg fertőződik meg az orvosok és a szakszemélyzet hanyagsága miatt. Az ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70 százaléka is csökkenthető lenne egy-egy alapos kézmosással. A statisztikák tanúsága alapján a kórházi fertőzések átlagosan 4 nappal hosszabbítják meg a kezelést, és olykor a beteg halálához is vezetnek. Semmelweis országában ez felháborító – fogalmazott az ÁNTSZ illetékese.

A kézhigiéne fontosságára hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik kiemelt programja is: Ments Életeket: Moss Kezet. Ehhez kapcsolódva indul el hazánkban – az Országos Tisztifőorvosi hivatal kezdeményezéséből és támogatásával – a „Nemzeti kézhigiénés kampány”. A cél, hogy egyre kisebb kockázatot jelentsenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, egyre kevesebb beteg fertőződjön meg és az ebből következő halálesetek számát a lehető legalacsonyabbra szorítsák, a kézhigiénés gyakorlat javítása illetve fejlesztése révén.


Betegséget a kórházból

Egy felmérés szerint Magyarországon évente 200 ezer ember kap el valamilyen fertőző megbetegedést egészségügyi ellátás során, ebből négyezren meghalnak. Az itthon legtöbbször előforduló kórházi fertőzés a tüdőgyulladás, amely főként legyengült immunrendszerű betegeket támad meg: időseket, nagyon fiatalokat és súlyos betegeket.

A legkülönbözőbb fertőzések hátterében állhat a kézmosás elmulasztása. Higiénés okai lehetnek például a sebfertőzéseknek, a húgyúti fertőzéseknek, a szepsziseknek, a tüdőgyulladásnak és számos bőrproblémának – sorolja Ócsai Lajos. A járványügyi szakember – bár pontos adatokat nem ismer – állítja: évente többszáz haláleset okozója a kézmosás elmaradása miatt kialakuló fertőzés.
 

Ezzel a sajnálatos ténnyel immár nemcsak a fehér köpenyesek vannak tisztában, egyre több, műhibaperekre szakosodott ügyvéd is erre hivatkozva indít pert. Noha igen nehéz bizonyítani, hogy a betegség súlyosbodását, a szövődmények kialakulását, netán a beteg halálát a nem megfelelő higiénés körülmények okozták, mind több jogi eljárás fókuszában szerepel a kézmosás, azaz annak a hiánya. 

Kevés jelentés érkezik a kórházi fertőzések online jelentő rendszerébe, holott a jelzés kötelező az intézményeknek. A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2004 végén kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a hazai kórházak közötti és nemzetközi összehasonlításra alkalmas adatbázisokat hozzanak létre olyan kórházi fertőzésekre vonatkozóan, melyek bizonyítottan nagy arányban megelőzhetőek. A NNSR online jelentő rendszerbe a csaknem 160-ból mindössze 54 kórház jelent rendszeresen.

Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.