Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-24 15:01:00

116 000 – az életmentő segélyvonal

8 millió családot érint a gyermekeltűnés tragédiája

A Missing Children Europe (MCE) a gyermekeltűnések elleni fellépés támogatását kéri az Eltűnt Gyermekek Világnapja és az MCE alakulásának 10. évfordulója alkalmából.

Az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért alakult Európai Föderáció felhívja a figyelmet a "116 000" hívószámra, az eltűnt gyerekek európai segélyvonalára.

A szervezet közleménye szerint 2001 óta, minden év május 25-én tartják az eltűnt gyerekek nemzetközi napját, amit a nefelejcs virág szimbolizál. A mai nap a megemlékezésé és az együttérzésé azzal a 8 millió családdal világszerte, akik a gyermekeltűnés problémájával érintettek - olvasható a felhívásban.

A mai világnap egybeesik a Missing Children Europe tizedik évfordulójával, melynek alkalmából a föderáció fogadást ad az Európai Parlamentben azzal a céllal, hogy népszerűsítse az eltűnt gyerekek segélyvonalának működését egész Európában. A fogadáson jelen lesz Paola belga királyné, Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Roberta Angelilli, az Európai Parlament alelnöke.


116 000

A szervezet közleményében az áll: május 25-e egyúttal a határideje az egyetemes szolgáltatási irányelv megvalósításának is, amely új kötelezettségeket jelöl ki az EU- tagállamok számára, beleértve a 116 000 hívószám elérhetőségét és megismertetését. "Minden egyes nap tűnnek el gyermekek - különböző okokból- minden EU-tagállamban" – mondta Sir Francis Jacobs, a Missing Children Europe elnöke.

"A 116 000 segélyvonal bizonyítottan hatékony segítséget nyújt azoknak a családoknak, ahol egy gyermek eltűnik. 2010-ben 7 segélyvonal összesen 36 956 hívást fogadott eltűnt gyerekek ügyében. Annak ellenére, hogy egyre nő a száma a határon átnyúló eseteknek, még nem minden EU-tagállamban működik ez a szolgáltatás. Abból az alkalomból, hogy a Missing Children Europe tizedik évfordulóját és az eltűnt gyerekek világnapját ünnepli, kérjük annak támogatását, hogy minden tagállamban elérhetővé váljon a 116 000 hívószámon az eltűnt gyerekek segélyvonala."

Május 26-án az Európai Bizottság az Európai Unió soros magyar elnökségével együtt szakértői konferenciát tart az "Európai válaszok az eltűnt gyerekekre és az igény a gyermekbarát igazságszolgáltatásra" címmel.

Jelenleg 15 európai országban működik a 116 000 hívószám. Ahol már elérhető a szám, ott további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a Missing Children Europe által meghatározott magas szakmai színvonalnak megfeleljenek a szervezetek. Sok esetben a finanszírozás a problémák forrása. Éppen ezért a MCE felkéri a döntéshozókat, hogy szilárdítsák meg a szerepüket a 116 000 hálózat koordinátoraként azzal, hogy hosszú távon is megteremtik a finanszírozás lehetőségeit nemzeti és európai szinten.

"Egy ilyen egyedülálló európai hívószám hozzáadott értéke a megvalósítástól függ – beleértve minden érintett szerepét. Együtt biztonságosabbá tehetjük Európát a gyermekeink számára – tette hozzá Sir Francis Jacobs.

 

(mi, mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.