Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-15 15:25:00

Hazátlanoknak házat adjatok

43 millióan bolyonganak a világban!

Ma világszerte 43 millió ember keres menedéket, közölük 7 millió él veszélyeztetetten. Az Európai Unión belül a korábbi történelmi tapasztalatokra épülő töredezett rendszert igyekeznek egységes keretben szabályozni.

Hóvári János a külügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: 10 éve volt az első Menekültek Világnapja, ettől kezdve beszélhetünk a menekült ügyek vállalásának egy újabb szintjéről. A politikus az esemény alkalmából a Néprajzi Múzeumban szervezett szerdai konferencián hangsúlyozta, hogy 1956-ban a forradalom bukása után, mintegy 200 ezer menekült hagyta el az országot. A nekik nyújtott önzetlen és hatékony segítségnyújtás révén sikerült beilleszkedniük 36 országban. Későbbiekben a délszláv háború idején Magyarország is ugyanolyan jelentős szerepet játszhatott a menekültek megsegítésében, mint annak idején azt Ausztria tette. Ezek a történelmi tettek bizonyítják, hogy milyen fontos egy ország életében a nemzetközi menekültügy kezelése.


Egységes menekültügyi rendszer a cél

Gottfried Koefner, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője ismertette azt a tényt, hogy 1945-ben a második világháború után kezdett kialakulni a nemzetközi menekültügyi program. Ahogy akkor is, úgy ma is milliókat lenne szükséges oltalom alá helyezni. 1956 kapcsán került az ENSZ menekültügyi főbiztossága a figyelem középpontjába. Az ENSZ kapta meg a menekültkérdés koordinálásnak feladatát és sok állam a korábban alkalmazott kvótákat a menekültekkel szemben eltörölte. Ez precedenst teremtett a jogalkotásban és befolyásolta a szabályozás mikéntjét Európában.

Ma amikor az Európai Unió küzd az egységes európai menekültügyi rendszer kialakításáért, 18 ország-köztük Magyarország-összefogott, hogy kialakít egy uniónak szánt jogi rendszert. Valamennyi előadó kiemelte, hogy a menekültkérdés fajsúlyos dolog, ezért felelősen kell kezelni, hiszen ma világszerte 43 millió ember keres menedéket, közölük 7 millió él veszélyeztetetten. Harmaduk fiatalkorú.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője megemlítette, hogy a menekültek jogállására vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény hatvan éves az idén. Az egyezményben foglalt magasztos elvek, úgymint a szabadság, vagy az emberi méltóság képezik az Európai Unió alapját. A cél az, hogy tisztességes és egységes szabályt alkossanak a menekültügy kezelésére. Ugyanígy fontos, hogy a szabályzat hatékony adminisztrációval párosuljon, mert különben nem lesz hatékony a rendszer. A legfőbb feladat a hosszú távú lakhatás jogi kereteinek a kidolgozása. Az európai menekültügyi támogató hivatal felállítása azért lenne fontos, hogy ezeket a munkákat összehangolja. A cikk folytatása az OrientPressen.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.