Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-29 14:00:00

Megszorítások minden szinten

2012: az adóterhek éve

A költségvetési törvény tervezete tartogat némi meglepetést azoknak, akik úgy gondolták, tudják, mennyivel kerül többe az élet 2012-ben.

Nyilvánossá vált a 2012-es költségvetés tervezete, amelyből nagyjából kiolvashatók a jövő évi keretszámok. A bevételeket az adóemelések garantálják, ám a kiadási oldalon az állam a tervezethez képes kevesebbet spórolna, ráadásul több százmilliárd forintnyi tartalékot képez a költségvetésben.


Rosszul járnak az autósok

Az szja-szabályok átalakítása 110 milliárd forint bevételt hozhat az államkasszának. Jóval kevesebbet, alig néhány milliárdot jelent a béren kívüli juttatások átrendezése. A cafeteria-rendszerből kikerülne a hidegétkezési jegy, helyette erre a célra is alkalmassá tennék a Szép-kártyát, valamint kedvezményes adózású juttatás lesz a lakbértámogatás.

Új adóval számolhatnak az autótulajdonosok. A 27 milliárd forintnyi baleseti adót a kötelező biztosításba építik be és közvetve az autósokkal fizettetnék meg. Várhatóan drágábban vehetünk autót is, ugyanis az eddig hengerűrtartalom szerinti számítást jövőre már nem alkalmaznák a gépjármű vásárlásakor megfizetendő illeték számításakor. Jövőre a jármű teljesítményétől és a korától tennék függővé az illeték mértékét. Ez 6,5 milliárd forint pluszt hozhat az államnak.

2012-től a regisztrációs adó is emelkedik. Eddig a legnagyobb hengerűrtartalmú autóknál két adókategóriát különböztettek meg, ezeket jövőre összevonnák, valamint az Euro-5-ös motorral felszerelt autókra új oszlopot vezetnének be. Ettől a lépéstől csaknem 20 százalékos adóbevétel-növekedést várnak, összeg szerint 7 milliárd forintot. Nem járnak jól a cégautóval rendelkező társaságok sem, jövőre 40 százalékos adóemelésre számíthatnak. Ettől a lépéstől viszonylag nagy, körülbelül 20 milliárd forintot remél a kormány.


Növekvő terhek

Plusz kiadással számolhatnak azok a cégek, amelyek üzleti ajándékot adnának partnereiknek, ugyanis adókötelessé tennék az üzleti ajándékot és reprezentációt, emellett 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetniük a cégeknek, ami a tervek szerint 15 milliárd forinttal gazdagítja az államkaszát. Korlátoznák a veszteségelhatárolást, pontosabban a cégek a keletkezett veszteség felét állíthatják szembe a nyereséggel, így jövőre 30 milliárd forinttal fizethetnek többet az államnak.

A legnagyobb tételt az áfa 27 százalékra emelése hozza, hozzávetőleg 150 milliárd forintot. Az egészségbiztosítási járulék 1 százalékpontos növelése 83 milliárd forintnyi tervezett bevétel lenne. Az online szerencsejáték megadóztatásától 30 milliárd pluszt remélnek, míg a jövedéki adóemelés 24 milliárd forintos bevételhez juttatja az államkasszát. Jövőre a minimálbérre bejelentett vállalkozók a járulékuk másfélszerese után fizetnének, ami újabb 30 milliárdot jelent az államnak.


Elbocsátások az állami szektorban


Jövőre a kiadási oldalon 300 milliárd forinttal fogja vissza magát az állam. Az összes kiadáscsökkentő tétel nem ismert, néhány azonban már kiszivárgott. Körülbelül 25 milliárd forintot spórol a kormány azzal, hogy szűkíti az utazási kedvezményeket. A közszférában dolgozók esetében jövőre nem emelkednek az illetmények, de a legkisebb keresetűeknél kompenzálják a nettóbérek csökkenését. Emellett 20 milliárd forintos megtakarítást remélnek attól, hogy közel 30 ezer főt elküldenek a költségvetési intézményektől. Ezen kívül szigorítják a pénzköltési szabályokat, ami újabb 60 milliárd mínuszt jelent. Állami feladatok elhagyásával 75 milliárd forintot takarít meg a kormány.

A korábbi évek gyakorlatához képest újdonság, hogy a költségvetésben nagy összegű tartalékot képeznek négy jogcímen. A kamatkockázatai tartalék 50 milliárd forint, az Országvédelmi Alap 150 milliárd, a rendkívüli kormányzati tartalék 100 milliárd forint, a céltartalék legfeljebb 155 milliárd forint lehet. A költségvetési törvény tervezete szerint 2012-ben az állam bevétele 14 055 milliárd forint lesz, a kiadása 14 630 milliárd forint, tehát a hiány 575 milliárd forint lehet.

 

A.S.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.