Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-02 13:35:00

A felelősök elszámoltatására vártak

2 milliónként törlesztik az államadósságot civilek

Minden magyar állampolgárra 2 millió forint államadósság jut. A nagyobb hazai vállalkozókat tömörítő Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság tagjai kifizetik a rájuk eső összeget.

A társaság elnöke, Horváth Tihamér szerint minderre azért van szükség, mert nemcsak a kamatfizetésről szól az államadósság, a kölcsönt finanszírozó IMF ugyanis közvetetten részt kér a magyar gazdaság hasznából, és beavatkozik a nemzeti politikánkba is. „Ez ekkora államadósság mellett elviselhetetlen, a házaink, vállalkozásaink leértékelődtek, és ebből az adósságcsapdából a kormány is nehezen jut ki. A jövőnk érdekében ezért befizetni 2 millió forintot nem sok. Magyarországon él két-háromszázezer ember, akik nemcsak maguk, de családtagjaik után is gond nélkül be tudnak fizetni ennyi pénzt.”˜Ez az összeg pedig azt jelentheti, hogy a tervezettnél egy évvel korábban jutunk el a 40 százalékos GDP – arányos államadóssági szintig – tette hozzá az elnök.

Horváth Tihamér elmondta, két éve fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy aki megteheti vállaljon részt az államadósság csökkentésében, akiket megkérdezett mind azt mondták, részt vesznek a kezdeményezésben, ám csak akkor, ha látják, hogy megkezdődik a felelősök elszámoltatása.

Szabó Lajos, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. Szerinte ez nem teljes megoldás, ám az egész is részmegoldásokból tevődik össze. Mint mondja, a társadalomnak is tudomásul kell vennie, hogy az államadósság csökkentése nem csak magát az adósságot érinti, hanem a gazdaság más területeit is befolyásolja. A felelőtlen adósságpolitika megoldása vagy az lehet, hogy hihetetlen erős termelést kell produkálni, vagy megpróbáljuk csökkenteni a hiteleket, mert egy adóssággal teli rossz gazdaságban nem lehet termelni – vélekedett.(Győri plébános harcol az államadósság ellen)

Lipót polgármesterének, Tóth Péter vállalkozónak, négy gyermeke van, 12 millió forintot fizet ki az államadósság csökkentésére. Mint mondja, van hitele a cégének is, de akkor is állja azt, ami rá esik. Szerinte jó lenne, ha a magyar kezdeményezés sikerrel járna, mert akkor a többi országnak is példát mutatnánk,ezen kívül a siker a piaci bizalmat is segítené visszaállítani.

(radio.hu)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.