Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-26 13:55:00

Lakbértámogatás lesz helyette

Átalakuló cafeteria-rendszer: megszűnik a hidegétel-utalvány?

Már idén is jelentős változásokon esett át a cafeteria-rendszer, ám 2012-ben ismét újdonságokkal kell számolnia a cégeknek és a munkavállalóknak.

A Népszabadság birtokába jutott tervezet szerint jelentősen átalakítaná a kormány a természetbeni juttatások egyes elemeit. Kikerülhet belőle a hidegétel-utalvány, vagy jelentősen csökkenne az adható keret, illetve megszűnne az internetszolgáltatás. Ám új tag lehetne helyettük: a nemrég bevezetett SZÉP-kártya mellett lakbértámogatás is adható lesz majd jövőre.


A cafeteria-rendszert főleg azért építik be a bérbe a munkaadók,

mert – még megadóztatva is – olcsóbb, mint a bérköltség. 2009-ig az étkezési utalványok adómentesek voltak, 2010-ben a hidegétel-utalványra 97,89 %-os adót vetettek ki, a melegétel-utalvány maximális értékét 18 000 forintban határozták meg, és a 25 %-os adókörbe sorolták. 2011-ben már nem tettek különbséget a kétféle utalvány között, egységesen adóztatták meg mindkettőt.

2012. január 1-jétől megszüntetné a kormány a hidegétel-utalványt, vagy még egyelőre a cafeteria elemei között tartaná, de 5-8 000 forint között maximalizálná a havi keretét, ráadásul csak egyetlen, állami szolgáltatótól lehetne beszerezni. A melegétkeztetési-utalvány pedig nem lenne már papíralapú, hanem a plasztikkártyás rendszerre térnének át, és évente 150 000 forintig lehetne adni. Az internetszolgáltatás teljesen eltűnne a béren kívüli juttatások köréből, ám helyette havi maximum 20 000 forintig igényelhető lenne lakbértámogatás. Ám a magánszemélyek iskola rendszerű képzésének támogatása egyelőre nincs veszélyben – írja a Népszabadság. A reformnak álcázott államosítás tulajdonképpen a cafeteria-rendszer legérdekesebb változása.

Várható volt, hogy átalakítják a természetbeni juttatások körét, hiszen a cégeknek lassan ez lehet az egyetlen kiút a megszorító csomagból. Ezért érthető, ha az állam még ebből is lecsípne egy kicsit. Az adójóváírás kivezetése miatt jelentősen csökken majd jövőre a bruttó 250 000 forint alatt keresők bére, amit a munkáltatók a cafeteria elemeivel kompenzálhatnának. Ez lenne a legolcsóbb lépés, ráadásul a hazai fogyasztói kedvet is élénkítené. Hamarosan, egész pontosan szeptember 30-ig eldőlhet: mi megy, és mi marad a béren kívüli juttatások körében.
 

AE
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.