Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-13 13:18:00

Az EU a legtöbbet mégis az állomány ritkításáért fizet

Állatjólétért is fizet az EU

Jószágonként akár évi 100 euró támogatást is kaphat az az állattartó, aki betartja az állatjóléti kötelezettségeket. A parazitairtásért és a legeltetésért is igényelhető anyagi hozzájárulás.

Állatonként közel 100 eurós támogatásban részesülnek azok a gazdálkodók, akik betartják a Magyar Közlönyben megjelent, állatjóléti rendelet passzusait. Az így igényelhető összeg alaptámogatásból és kiegészítő támogatásokból áll, az előbbi akkor igényelhető, ha az állattartó az állatsűrűségre, a gondozói felügyeletre, a kockázatkezelésre, a fejési technológiára vonatkozó kötelezettség mindegyikét vállalja, tudtuk meg az MTI-től.

Kiegészítő támogatás akkor igényelhető, ha az állattartó vállalja a paraziták elleni védekezésre, a természetes körülmények biztosítására a takarmányozásra meghatározott kötelezettséget is, ami már közepes nagyságú állomány esetén is komoly befektetést jelent. A legtöbb alaptámogatás mégis az állatsűrűség csökkentésére vehető igénybe. Ennek összege borjakra 42, míg az üszőkre és a tehenekre 27-27 euró állatonként.

A kiegészítő támogatásoknál a legmagasabb összeg a paraziták elleni védekezésre jár, évente fajlagosan 41 euró, míg a legeltetésre, mint a természetes körülmények biztosítására 10, a takarmányozási kötelezettség betartására 20 euró jár minden évben.

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.