Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-05 15:30:00

A szankciók többek lehetnek, holmi irgumburgumnál

Állati törvény: betiltják a kutyaevést is

Nem lesz megfizethetetlen a régóta rebesgetett és feltehetően bevezetésre kerülő ebadó, ami része az új állatvédelmi törvénynek. Amiből mellesleg kiderül: nálunk is betiltják a kutya- és macskaevést…

A hozzáértők szerint értelmes gondolatok találhatók az állatvédelmi törvény módosításáról szóló javaslatban. Ami a média által felkapott ebadót illeti, szerény kutyatartói véleményem szerint, még értelme is volna. Ha ugye például a derék négylábúak piszkának eltakarítására rendszeresített kutyakukák számát növelnék belőle az önkormányzatok. Szerencsésebb vidékeken, Buda és Pest bizonyos területein már ma is elfogadható a „gumigyűjtő pontok” telepítési sűrűsége.


Ennyibe fáj


Gyanítható persze, hogy a derék négylábúak után beszedett sarc inkább kasszafeltöltésre menne. Ráadásul az összeg sem vészes: legfeljebb évi 3500 forintról lesz szó, ha pedig cimboránk már digitalizált (értsd: egyedi azonosításra alkalmas mikrocsip figyel a bőre alatt) vagy ivartalanított, maximum egy ezrest kérhet el az önkormányzat. Amennyiben miskárolt és chipes is egyszerre, mentesülünk az adó alól. Evidens, hogy a vakvezető, rendőr- és mentőkutyák gazdái sem adóznak, sőt a menhelyről kihozott jobb sorsúak után sem kell fizetni. (Bár falkányi örökbefogadott után már igen.)

Az állatvédelmet szolgáló, mostanság megváltoztatandó paragrafus-gyűjteményben azonban más is szerepel. Mégpedig az 1990-es évek elhíresült pittbulltörvényének revíziója. A kutyaviadalok rettegett sztárjainak és fajtatársaiknak kordában tartására hivatott cikkelyek ugyanis betarthatatlan volt. (Pittbullok nem, csak annak látszó négy lábúak kísérték hurkás nyakukban, mázsányi fukszokat viselő embertársaikat.)

A javaslat – eleddig anonim, de kétségkívül hozzáértő – szerkesztői azzal rukkoltak elő: nem lehet a kutyákat fajták alapján veszélyesnek elkönyvelni, mert a kutya veszélyessége döntően a gazdától, illetve a tartás körülményeitől függ. Vagyis, hogy az agresszor gazda bármely játszótéri keveréket képes vérengző és kiszámíthatatlan agresszorrá vadítani, míg egy valódi kutyás egy Staffordshire-terriert is családbaráttá nevelhet. A napvilágot látott tervezetben szerepel egy alternatíva, amely szerint lajstromoznák ugyan a keményebb ebfajtákat, s ezek egyedei csak szájkosaras sétákat tehetnének közterületen, de amennyiben egy akkreditált kutya iskolában engedelmességi vizsgát tennének, már ők is szabadon csócsálhatnák a jutalomfalatokat, vagy hasfájás esetén a zöld fűszálakat.


Szankciókkal sújtva

Állatvédelmilag volna tiltott a fülszabályozás is, amely a fajtajelleg megtartása végett volt eddig mifelénk engedélyezett, szemben a Lajtán túli tilalommal. A lógó fülű dobbermanokat idővel majd megszokja a nagyérdemű, a labradorok hódfarkát viszont nem kell nélkülöznünk, már amennyiben a beavatkozást a tenyésztő/tulaj a kölyök 7 napos koráig elvégzi.

A szankciók is többek lehetnek, holmi irgumburgumnál. A vétkező a jelenleg 150 ezer forintba maximált állatvédelmi bírság sokszorosát is kipengetheti, a „mennyit” kérdése még nem tisztázott. A törvénymódosítás tervezete rendelkezik arról is, hogy a kölyökkutyákat (macskákkal és görényekkel együtt) hathetes koruk előtt nem lehet elválasztani az anyjuktól. Ezt különben magára valamit is adó tenyésztő egyébként sem tenné. Aki pedig négy hónaposnál fiatalabb kutyákat kiköt – tényleg megérdemli a törvényi szigort.


Tiltott a macskaevés

A legpikánsabb rész a kutyák és macskák étkezési célból való tartásának tilalma. Ez valószínűleg ordas félreértésen alapul, bár voltaképp – „ha már védjük a társainkat, védjük meg rendesen” alapon – akceptálandó. A városi legenda szerint a kis hazánkban ideiglenesen tartózkodó távol-keletiek által sűrűn látogatott büfék hátsó udvarain hizlalnak kutyákat és macskákat. A beidézett szakértői elemzés egyik kommentje helyre is teszi a legendát, miszerint sokkal valószínűbb, hogy jó minőségű, a közértek konzervjeinél nagyságrendekkel jobb kutya- és macskakajákból készülnek inkább a keleti ínyencségek. A büfék kukáiba így kerül nagy mennyiségű tápos doboz, és nem azért mert ugató vagy nyávogó kedvenceinkből főzik a napi menüt.

 

Márton Félix

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.