Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-09 14:00:00

Berzsenyi falujában egyházi kézbe kerültek az oktatási intézmények

Állami iskolát mentettek meg a bezárástól a baptisták

Mégsem kell bezárni az iskolát Niklán, Berzsenyi Dániel falujában, az intézmény megszüntetése ellen irodalmi és írószervezetek is tiltakoztak. A segítség a Baptista Egyháztól érkezett.

Nem fenyegeti a bezárás réme a niklai iskolát. Berzsenyi Dániel falujának suliját és óvodáját egy ugyancsak somogyi település, Bodrogon működő baptista egyházi iskola menti meg a bezárástól, adta tudtul az MTI. A már a múlt évben megkezdődött egyeztetés sikerrel zárult - számolt be az iskola működtetéséről folytatott tárgyalások eredményéről Fülöpné Kesztyűs Ágota (Fidesz-KDNP) polgármester, aki elmondta: az önkormányzat mintegy 120 millió forint éves költségvetésének csaknem a fele, 55 millió forint az iskola fenntartásához szükséges normatív támogatáson felüli összeg, s ezt már nem tudják tovább vállalni.

Ősztől egyházi kezelésbe kerül az iskola, amire ezt követően a korábbi költségek húsz százalékát kell költenie az önkormányzatnak, ami nagy segítség a településnek. A továbbiakban a gondok egyik okát a szabad iskolaválasztás lehetőségében látják, ugyanis több tucatnyi gyereket vittek el a döntés óta a faluból – jegyezte meg Fülöpné, aki hozzátette: ezzel korábban nem számoltak. A 750 lakosú falu iskolájába jelenleg 70 tanuló, az óvodába 33 gyerek jár. Nagy többségük halmozottan hátrányos helyzetű, a szülők közül sokan munkanélküliek.

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.