Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-20 06:00:00

Taróczy révén van magyar győztese a világ leghíresebb versenyének

Wimbledonban is Nadalt hajtják a többiek

Hétfőn rajtol a wimbledoni teniszbajnokság, az év harmadik Grand Slam-versenye. A férfi egyes címvédője, Rafael Nadal lép először pályára, de a szervezők nem csak ehhez ragaszkodnak mereven.

A történet még jócskán a XIX. Században kezdődött, 1877-ben gyűltek először össze a kor legkiválóbb teniszezői az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban, hogy megküzdjenek egymással a végső győzelemért. A július 16-án lejátszott finálé után végül az angol W. Spencer Gore örülhetett, s arathatta le a babérokat. Manapság egy ilyen tornán elért sikerért kapott pénzdíjból meg lehet gazdagodni, Gore azonban csak az úri társaság hölgytagjainak elismerésére, és a férfiak irigykedő pillantásaira számíthatott. A tenisz ugyanis kifejezetten arisztokrata elfoglaltságnak számított, s ez sokáig meg is maradt: a profikat még a XX. században sem engedték be a komoly versenyekre. Az All England Club végül 1922-ben költözött jelenlegi helyéra, a Church Roadra.


Tejszínhabos eper pezsgővel

A wimbledoni viadal azonban mindig kiemelkedett a sportág eseményei közül, méghozzá a hagyományok miatt. Itt ugyanis füves a pálya, s ez a borítás nem igazán alkalmas a sportág magas szintű művelésére. Emiatt nagyon kevés helyen, például Wimbledon előversenyeként rendeznek csak füvespályás tornát. A szervezők is pontosan tudják, hogy milyen rangja van a viadalnak, amelyet szerényen csak „Championship” azaz „Bajnokság” néven illetnek, érzékeltetve, hogy ez A VERSENY! Éppen ezért itt köszön még vissza a tenisz régi elnevezése, a „fehér sport”, hiszen a sportág Mekkájában még mindig előírás a régi viselet, nem lehet színes felszerelésben játszani. De görcsösen ragaszkodnak egy másik szokáshoz, „az első vasárnap, pihenőnap” szabályhoz. Ez az egyetlen kéthetes nagy verseny, ahol van általános pihenőnap, s ezen még akkor sem hajlandóak változtatni, ha az Angliában nem ritka esőszünetek miatt csúszik a program. Nagyon kellemes hagyomány viszont a verseny hivatalos desszertje, a tejszínhabos eper: ebből több tonna fogy el két hét alatt, amit pezsgővel öblítenek le.


Taróczy szkeptikus volt a páros előtt

Az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban eddig egy magyar felnőtt győztest ünnepelhettek, Taróczy Balázs, a svájci Heinz Gündnhart oldalán nyerte meg 1985-ben a férfi párost. A 26 évvel ezelőtti diadalra így emlékezett a magyar teniszező egy interjúban, amelyet a győzelem negyedszázados jubileumán adott.


A döntő poén: Taróczyék történelmet írtak a sportág legrangosabb versenyén

– Rögtön az első fordulóban kikaptam egyéniben, így szkeptikusan ítéltem meg a párost is, azt gondoltam, nem lesz sok keresnivalónk. Az első két fordulóban rosszul is játszottam, abszolút Heinz vitte a párosunkat. Az egyes vereség nagyon letört, mert akkoriban kezdtek huzamosabban rosszul alakulni szingliben a dolgaim, és volt egy régebbi fogadalmam, mely szerint, ha egyesben kikerülök az első százból, akkor abbahagyom a teniszezést. Ezzel az első fordulóban elszenvedett vereséggel valahova a nyolcvanadik hely környékére csúsztam, szóval napokig nem igazán foglalkoztatott ezen kívül más. Azon tépelődtem, hogy Wimbledon után milyen versenyeken lenne hasznos elindulnom a pozícióm javítása érdekében. A harmadik forduló környékén kezdett visszatérni belém az élet, a következőben megjött az a meccsünk, amit olyan sokszor emlegettek azután, Annacone-nék ellen a 24-22-es ötödik játszmával – emlékezett Taróczy. A negyeddöntős dráma után már simán hozták a meccseiket, két ausztrál páros ellen. Előbb a McNamara, McNamee duót búcsúztatták, majd a fináléban a Cash, Fitzgerald párost verték, egyaránt négy szettben.


Visszatértek a Williams-testvérek, Nadal világelsőként kezd

Ami a jelent illeti, a mezőnyben nem lesz magyar férfi játékos (talán majd néhány év múlva ott lehet a tavalyi wimbledoni juniorbajnok, Fucsovics Márton, aki ebben az évben egy meccset tudott nyerni a selejtezőben), a nők között viszont ketten is képviselhetnék Magyarországot. Arn Gréta azonban vasárnap bejelentette, hogy térdsérülése miatt visszalép a versenytől, és Czink Melinda sem volt szerencsés, hiszen a 10. helyen kiemelt, ausztrál Samantha Stosur ellen kezd. A hölgyek versenye egyébként abszolút kiszámíthatatlan, hiszen éppen a Wimbledon előtti héten tértek vissza az elmúlt évtizedet uraló Williams-nővérek, de rajtuk kívül is akad öt-hat favorit.


Nagyon össze kell magát szednie annak, aki Nadalra feni a fogát

A férfiaknál viszont könnyen előfordulhat, hogy az első négy kiemelt vívja majd az elődöntőket, ha ez megvalósul, akkor a felső ágon a világelső spanyol Rafael Nadal a britek reménységével, Andy Murray-vel, míg az alsó ágon a svájci Roger Federer, és a 2011-es veretlenségét a Roland Garroson, éppen Federer ellen elveszítő szerb Novak Djokovics találkozik. 

A maratoni visszavágója
Tavaly június 22-én kezdődött a wimbledoni 18-as pályán a tenisztörténelem leghosszabb meccse. Az amerikai John Isner és a francia Nicolas Mahut, amely 2 óra 49 perc után 2-2-es szettaránynál sötétedés miatt félbeszakadt. Június 23-án délután két óra után néhány perccel kezdtek, s negyed tízkor 59:59-nél tértek pihenőre, hiszen ismét rájuk sötétedett. A harmadik nap már mindössze 68 percre volt szükség, hogy Mahut elveszítse az adogatójátékát, így Isner 70:68-ra nyerte a szettet. Összesen 11 órát és öt percet játszottak (ez világcsúcs), mint ahogy a döntő szett 8 óra 16 perces ideje is abszolút rekord. Idén az első fordulóban újra összekerült a tenisz (szuper)maraton két résztvevője, s a meccs nézőinek ajánlatos háromnapi hideg élelemmel készülnie…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.