Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-28 07:00:00

Queens-ben mindig éles volt a meccs a kosárlabdapályán és azon kívül is

Világbéke néven játszik az NBA verekedője

Ron Artest nincs többé, az NBA egyik legjobb védőjátékosa nevet változtatott, s az új szezonban már Metta World Peace (Világbéke) néven szerepel a világ legjobb kosárlabda-bajnokságában.

Róla aztán valóban elmondhatjuk: kemény legény. Olyan környéken nőtt fel New York Queens negyedében, ahol mindig éles volt a meccs a kosárlabdapályán és azon kívül egyaránt. A tét pedig az életben maradás volt. Ifjúként élte meg, amint egy társát az utcai pályán ölték meg, úgyhogy hozzászokott a rideg valósághoz.


Benne volt a liga legnagyobb verekedésében

Mindig is vonzódott a buddhizmushoz, valószínűleg azért is akart személyiségén változtatni. Új nevében a Metta egy buddhista meditációs formára utal, a World Peace pedig Világbékét jelent. A néhány napja útjára indult 2011/12-es NBA-szezon rajtján már „WORLDPEACE” feliratú mezben lépett pályára a Los Angels Lakersben a Chicago Bulls elleni idénynyitón. A 201 centi magas, 118 kilós kosaras azonban nem volt mindig a béke zászlóvivője. Még az Indiana Pacers játékosaként (fő)szereplője volt az NBA história egyik legnagyobb verekedésének, amelyet az alábbi videón önök is megnézhetnek.


A legbizarrabb jelenetek időpontjait alább közöljük
Forrás: youtube.com

Még 2004 októberében Detroitban játszott a Pacers, amikor Ben Wallace egy ütközés után elkezdte lökdösni őt (0:07-től a felvételen). A pályán kisebb bunyó tört ki, Artest azonban egy buddhista szerzetes nyugalmával lefeküdt a zsűriasztalra (0:22-nél már nyugalmi állapotban), s onnan szemlélte a történéseket, még egy fülhallgatót is felvett, hogy kizárja a külvilág zaját. Csakhogy a vérmes detroiti szurkolók bőszen dobálták (1:20-nél landol a fején az első találat), s amikor a második kólával teli pohár is eltalálta, a szerzetes egycsapásra pankrátorrá változott. Felrohant a lelátóra, ahol először merénylőjét, majd a komplett Pistons-tábort meg akarta verni (1:45-nél indult el bosszút állni). Nehéz volt lecsillapítani, ám amikor nagy nehezen lecipelték a pályára, egy detroti drukker beszólt neki. Nem kellett volna, indult ugyanis Artest jobbosa (2:30-tól érdemes figyelni), s a bunyó folytatódott.

Nem csoda, hogy ő lett a botrány legfőbb kárvallottja, a szezon végéig szóló eltiltást kapott. Azóta a jelek szerint megváltozott, legalábbis felvett neve ezt sugallja. Feltételezhető, ezek után már nem megy bele hasonló ütésváltásokba. Mégiscsak furcsa volna, ha Világbéke feliratú mezben kezdene megint ütlegelni…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.